Krem z pieczonej papryki

na 12 października 2010 13 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Wśród moich ulubionych zup nie może zabraknąć bardzo aromatycznej, jesiennej wersji takiego dania z dodatkiem pieczonej papryki. W poniższym przepisie wykorzystałem czerwoną odmianę tego warzywa, ale wydaje mi się, że inne kolory, żółty i zielony, spiszą się równie dobrze.
Jeśli spodobał się Wam przepis na tę zupę, spróbujcie także wersji z brokułów lub dyni. Zapraszam też do przygotowania faszerowanych papryk – pycha!

Krem z pieczonej papryki
Składniki:
– 1 kg papryki
– 1 cebula
– sok z połowy cytryny
– 0,5-0,75 l bulionu
– 2 łyżki suszonej bazylii
– oliwa
– 100 g śmietany

Przygotowanie:
Papryki nacieramy oliwą z łyżką bazylii, a następnie wstawiamy na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. Gdy skórka nieco sczernieje, przekładamy warzywa do foliowej torby i zamykamy na kolejne 10-15 minut. Po tym czasie skórka powinna łatwo dać się zdjąć.
Obrane papryki kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona. Cebulę szatkujemy i wraz z papryką zalewamy bulionem. Ilość użytego płynu zależy od tego jak gęsty krem lubimy. Doprawiamy resztą bazylii i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
Dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku i podajemy.
Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem gdy jest jeszcze w garnku, ale ja wole dodawać ją tuż przed podaniem, tworząc esy floresy na powierzchni.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

13 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Zuziu, cieszę się, że smakuje :-) Pozdrawiam!

  2. Zuzia pisze:

    właśnie ugotowałam i zjadłam już połowę :D prześwietny przepis, pozdrawiam!

  3. gosiaa99 pisze:

    Podoba mis ie ta zupa. Wyglada na taka aksamitna. :)

  4. Anonymous pisze:

    CHLEB typu KR-IRL. Dodajemy: OTRĘBY PSZENNE !! (antycukrzycowy)
    1A. TEMAT.
    Przepis: uzupełniony i ZAKTUALIZOWANY.

    MOTTO: Otyłość, Cukrzyca typu 2. Dla tych chorób to skuteczny żywieniowy przełom.

    P. S. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu. Proces odzysku glukozy wydłuża się zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom.

    CHLEB typu KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie ZAPARCIA staje się zapomnianym terminem historycznym.
    WZDĘCIA tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość FINALNIE !!

    Chleb z wymienionych składników, to obecnie jeden z najzdrowszych i najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców to podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste planujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.
    Realizujemy wówczas tzw. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !!

    Zobacz też;
    Książka; pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Ditta GERD, Poznań

  5. majana pisze:

    Baaardzo pysznie wygląda ta zupka :) Ma śliczny kolor :)
    Pozdrowienia:)

  6. Paula pisze:

    chyba nigdy nie jadłam pieczonej papryki… :)

  7. Ojciec Dyrektor pisze:

    Fajna zupa i prosta w przygotowaniu.

  8. Meg pisze:

    To moja najulubieńsza z ulubionych. Za chochlę tej zupy dam się pokroić. Serio :)
    Pozdrawiam!

  9. EVE pisze:

    mmm…. wszystkie propozycje bardzo ciekawe i jakże kolorowe!
    ja się skuszę na dyniową :)))

  10. Fiolunka pisze:

    świetne! od razu czuję jej aromat, a z brokułów to chętnie wypróbuję :)
    http://www.kuchcikowo.wordpress.com

  11. atina pisze:

    Wyglada bardzo smacznie:)

  12. Karmel-itka. pisze:

    wspaniały!
    pysznie się zapowiada.

  13. aga pisze:

    mmmm… ten kolorek do mnie przemawia:) chetnie skusilabym sie na taka apetyczna zupke:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top