Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą budyniową

na 8 stycznia 2011 15 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...

Przepis na poniższy przekładaniec znalazłem w książce „Przepisy siostry Anastazji. 100 Nowych ciast”. Jego przygotowanie wydaje się być bardzo czasochłonne i skomplikowane, ale jeśli sobie odpowiednio rozplanujemy pracę, wale tak być nie musi. Większość czynności można wykonać jednocześnie, a samo złożenie warstw to moment.

Zachęcam do zapoznania się z moimi przepisami na karnawałowe imprezy, których rosnący spis znajdziecie w zakładce karnawał.

ciasto jablkowo-orzechowe z masa budyniowa 01

przepis na ciasto jabłkowo-orzechowe z masą budyniową

składniki na ciasto jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 150 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opakowanie drożdży suszonych (lub 40 g świeżych)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • szczypta soli

przygotowanie:

  1. Margarynę siekamy z mąką, następnie dodajemy żółtka, sól, śmietanę, cukier i drożdże. Jeśli korzystamy z drożdży świeżych, mieszamy je wcześniej z cukrem i pozwalamy im się aktywować. Szybko i krótko wyrabiamy.
  2. Blachę 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy połowę ciasta. Na ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane jabłka, które następnie posypujemy cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy resztą ciasta.
  3. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st.C.

składniki na biszkopt orzechowy:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać żółtka i cukier. Gdy się połączą równie delikatnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu orzechy bułkę tartą.
  2. Ciasto wylewamy na blachę 20×30 i pieczemy 30 minut w temp. 180 st.C.
  3. Gdy ostygnie, ostrożnie przecinamy je na pół, tak bu otrzymać dwa blaty 20×30 cm.

składniki masy budyniowej:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe)
  • 200 g masła
  • łyżka cukru

przygotowanie:

  1. Przygotowujemy budyń, który następnie odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy go z masłem utartym z cukrem.

Gdy mamy już wszystkie warstwy gotowe, czas na ich przełożenie. Na dole układamy jeden blat biszkoptowy, na który wykładamy połowę masy budyniowej. Kolejno kładziemy ciasto jabłkowe, resztę masy budyniowej i drugi biszkopt. Całość dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

ciasto jablkowo-orzechowe z masa budyniowa 02

(Visited 27 times, 1 visits today)

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

15 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Justyno, proszę bardzo – częstuj się!

  2. justyna pisze:

    same dobre, poproszę kawałek!

  3. Kuba pisze:

    Majano, to chyba jest ostatnie ciasto na dłuższy czas – też jestem trochę zmęczony tymi słodkościami :-)

    Cukrowa Wróżko, faktycznie trochę pracy kosztuje ich przygotowanie, ale naprawdę jest o wiele lepiej, niż wydaje się po przeczytaniu przepisu.

    Paulo, jest tylko jeden sposób by się przekonać – trzeba je upiec! No jest jeszcze drugi, ale nie aktualny, bo ja już całe zjadłem :-)

    Spencer, książkę polecam – znajdziesz tam naprawdę dużo ciekawych przepisów, ale ostrzegam, że wszystkie są dość czasochłonne.

    Karmel-itko, dzięki!

    Kabamaigo, w takim razie polecam, bo jest bardzo smaczne ;-)

    Flusso, ja też przepadam za każdym z tych składników, dlatego decyzja o upieczeniu tego ciasta zapadła błyskawicznie.

    Zaytoon, czasem tak jest. Ja też mam kilka książek, które wydawały mi się niezbędne, a tak naprawdę wcale z nich nie skorzystałem…

    Wiosenko, to ja się z tobą zgadzam w 100%!

    Atino, dzięki!

    Asiejo, miło mi :-)

  4. asieja pisze:

    cudne słodkości, Kubo.

  5. atina pisze:

    Ciasto pełny wypas! pysznie wygląda :)

  6. wiosenka27 pisze:

    Ja właśnie lubię składane ciasta bo zawsze się udają:)

  7. Zaytoon pisze:

    Jakoś tak nie potrafię się przekonać do książki siostry Anastazji, która leży mi na półce. A może przez to mnóstwo pyszności przechodzi mi koło nosa?…

  8. flusso pisze:

    Bardzo lubię masę budyniową w ciastach :) A tu jeszcze jabłka i orzechy ;) Mniam!

  9. kabamaiga pisze:

    Moje teściowa jest fanką siostry Anastazji, ale chyba jeszcze tego ciasta nie piekła.

  10. Karmel-itka. pisze:

    Kubo, co za rozpustne ciasto!
    takie zimowe smaki. takie pyszności.

  11. spencer pisze:

    Wow! Tyle dobrego w jednym cieście.. Musi smakować nieziemsko.. Chyba sobie kupię tę książkę, bo fajne pomysły ma ta siostra Anastazja.

  12. Paula pisze:

    szczerze, to jestem bardzo ciekawa takim połączeniem :)

  13. cukrowa wróżka pisze:

    właśnie te ciasta Anastazji często się wydają pracochłonne – w końcu siostra ma pewnie dużo czasu. : D
    ale robiłam kiedyś jedno, to też było pyszne. :)

  14. kasia1977 pisze:

    A ja podziwiam za wytrwalosc! Jak widze taka liste skladnikow, to najpierw czytam przez chwilke, a potem szukam jakiegos przepisu na muffinki:):):) Ciasto wyglada slicznie!

  15. Majana pisze:

    Jakie fajne to ciasto! Mega słodycz, mniam:))
    Po świetach mam mniej chęci na słodkości, ale na takie ciacho bym się skusiła:)
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top