Ryba po grecku

na 29 grudnia 2013 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Trzy lata temu (o rany, ile o już czasu…) wstawiałem na blogu przepis na rybę po grecku według przepisy mojej mamy (znajdziecie go TUTAJ). Tym razem podzielę się z Wami przepisem na rybę, która tradycyjnie jaki króluje na wigilijnym stole Mojej Piękniejszej Połówki. Różnica jest spora, i wynika zapewne z faktu, że nasze mamy prawdopodobnie pobierały nauki przygotowania tej potrawy od Greków z różnych regionów Hellady :-)))))

ryba po grecku

przepis na rybę po grecku

składniki:

  • 1 kg filetów ryby
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 4 cebule
  • 2 pietruszki średniej wielkości
  • 1 mały seler
  • 250 ml passaty pomidorowej (lub zwykłego przecieru)
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • woda
  • cukier

przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach (polecam w tej kolejności, bo trudno obrać warzywa po ich starciu). Przesmażamy je kilka minut na odrobinie oliwy, a następnie dusimy pod przykryciem.
Rybę lekko doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące i obsmażamy krótko. Odkładamy na ręcznik papierowy, który przyjmie nadmiar tłuszczu.
Cebulę siekamy w półplasterki i szklimy na pozostałym po rybie tłuszczu.
Zeszkloną cebulę dodajemy do duszonych warzyw razem z passatą pomidorową i odrobiną cukru. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i doprawiamy do smaku. Znów dusimy parę minut podlewając w razie potrzeby nieco podlewając wodą.
W naczyniu układamy na przemian warstwy ryby i warzyw i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce by składniki się przegryzły.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    taaa, narodowa potrawa Greków ;-)
    A w ogóle to jest pyszna. Ja np nie dodaję nigdy pomidorów, tylko marchew, cebula i seler. :) To jeśli chodzi o warzywa. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top