Parówki w cieście

na 2 stycznia 2014 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Witajcie w Nowym Roku. Szampański nastrój sylwestrowej nocy już minął i czas chyba pomyśleć o karnawale. W kontekście kulinarnym nierozerwalnie wiążą się z nim wszelkie niewielkie przekąski, typu „finger food”. Tym razem polecam Wam parówki w cieście, które idealnie nadają się na imprezę – niewielkie, niebrudzące i nietrudne do przygotowania. Polecam!

parowki w ciescie

przepis na parówki w cieście

składniki:

  • 5 parówek
  • 250 g mąki
  • 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko
  • olej
  • cukier
  • sól
  • sól gruboziarnista
  • kminek

przygotowanie:

Jeśli używamy drożdży świeżych przygotowujmy zaczyn z odrobiny letniego mleka i cukru.
Mąkę mieszamy z drożdżami instant (lub zaczynem ze świeżych), śmietaną, żółtkiem, łyżką oleju i szczyptą soli.
Ciasto wyrabiamy kilka minut, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek, który kroimy w paski szerokości 2 cm.
Parówki kroimy na pół i owijamy paskami ciasta.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, a następnie posypujemy kminkiem i solą gruboziarnistą.
Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 s. C.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. avant napisał(a):

    a kania wgl parowki produkuje? nie slyszalem jeszcze zeby mial ten produkt w ofercie…

  2. horror napisał(a):

    super przekaska, zrobilam w ostatni weekend, smietania piatnica, maka z lidla,kminek kamis a parowki kania.. wyszlo idealnie:)

  3. Majana napisał(a):

    Smakowita przekąska na imprezkę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top