Witajcie w Nowym Roku. Szampański nastrój sylwestrowej nocy już minął i czas chyba pomyśleć o karnawale. W kontekście kulinarnym nierozerwalnie wiążą się z nim wszelkie niewielkie przekąski, typu „finger food”. Tym razem polecam Wam parówki w cieście, które idealnie nadają się na imprezę – niewielkie, niebrudzące i nietrudne do przygotowania. Polecam!
przepis na parówki w cieście
składniki:
- 5 parówek
- 250 g mąki
- 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżki śmietany
- jajko
- olej
- cukier
- sól
- sól gruboziarnista
- kminek
przygotowanie:
Jeśli używamy drożdży świeżych przygotowujmy zaczyn z odrobiny letniego mleka i cukru.
Mąkę mieszamy z drożdżami instant (lub zaczynem ze świeżych), śmietaną, żółtkiem, łyżką oleju i szczyptą soli.
Ciasto wyrabiamy kilka minut, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek, który kroimy w paski szerokości 2 cm.
Parówki kroimy na pół i owijamy paskami ciasta.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, a następnie posypujemy kminkiem i solą gruboziarnistą.
Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 s. C.
Smacznego!
a kania wgl parowki produkuje? nie slyszalem jeszcze zeby mial ten produkt w ofercie…
Niestety nie znam ich oferty na tyle dobrze.
super przekaska, zrobilam w ostatni weekend, smietania piatnica, maka z lidla,kminek kamis a parowki kania.. wyszlo idealnie:)
Smakowita przekąska na imprezkę :)