Muffiny z masą krówkową

na 18 sierpnia 2012 15 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Dziś rano naszła mnie ochota na upieczenie muffinów, których nie jadłem już dość dawno (przyznam szczerze, że miałem taki okres, że piekłem je bardzo często i nieco mi się wówczas przejadły). Szybki przegląd mojej mikrospiżarni ujawnił iż posiadam zapomnianą puszkę masy krówkowej, którą zawartość postanowiłem wykorzytać. Przyniosło to bardzo fajny efekt, bo gęsta, ale wciąż płynna masa otoczona delikatnym ciastem smakowała wyśmienicie.

Kiedyś już przygotowywałem muffiny z masą krówkową, ale wówczas mieszałem ją z ciastem: Muffiny krówkowo-kokosowe.

 

Przepis na muffiny z masą krówkową

składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajo
  • puszka masy krówkowej

przygotowanie:

  1. W jednym naczyniu łączymy ze sobą składniki suche, w drugim płynne (oprócz masy krówkowej!).
  2. Szybko mieszamy ze sobą składniki suche z mokrymi.
  3. Do foremek nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżkę masy krówkowej, którą przykrywamy kolejną łyżką ciasta.
  4. Pieczemy około 20-25 min. w temp 180 st. C.

Smacznego!

(Visited 703 times, 19 visits today)

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

15 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Marta pisze:

    Bardzo fajny przepis, przygotowałam te muffinki na spotkanie ze znajomymi i bardzo smakowały

  2. Lucepta pisze:

    robiłam pycha

  3. Angelika pisze:

    Zrobiłam wczoraj – rewelacja :)

  4. anna pisze:

    ale następnym razem zrobię bez krówki a dam np jabłko albo coś takiego bo ciasto całkiem dobre wyszło; ja zrobiłam biało kakaowe (pół na pół)

  5. anna pisze:

    zrobiłam dziś te mufiny ale nie powiem żeby mnie powaliły; strasznie przykleiły się spody do papilotek; wyjątek stanowiły silikonowe foremki z których bez problemów dało się wyciągnąć mufinki;

    • Kuba pisze:

      Czasem tak się zdarza. Nie pamiętam już czy też mi się coś przylepiało, ale używam często silikonowych foremek, więc może nie doświadczyłem tego problemu.

  6. whiness pisze:

    Och, uwielbiam tę masę z uszki. Wyobrażam sobie, jak cudownie musi smakowac w muffinach… :)

  7. Małgorzata pisze:

    MMM:)
    Nigdy ie robiłam z masą krówkową:)
    Ale inspiracja pasuje mi do gustu:)
    Pozdrawiam:)

  8. Aleksandra pisze:

    Spodobal mi sie pomysl muffinek z masa krowkowa. Wygladaja na bardzo smaczne :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top