Sałatka gyros

na 7 stycznia 2011 21 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś zachęcam Was do przygotowania bardzo smacznej sałatki, z nieco orientalnym akcentem. Nutę bliskowschodnią nadaje dodatek przyprawy gyros, która ciekawie urozmaica jej smak. Taką przyprawę można skomponować samemu, a w jej skład wchodzi m.in. papryka, czosnek, kolendra, gorczyca, pieprz.

Jeśli nie macie ochoty samodzielnie mieszać przypraw, to polecam przyjrzeć się listom składników gotowych przypraw – wybierajcie te, do których producent nie dodaje sztucznych wzmacniaczy smaku takich jak glutaminian sodu. Jedna z „dużych” firm, takie przyprawy produkuje, a cena jest taka sama. Po co się truć chemią?

Zachęcam do zapoznania się z moimi przepisami na karnawałowe imprezy, których rosnący spis znajdziecie w zakładce karnawał.

Sałatka gyros
Składniki:
– podwójna pierś kurczaka
– 3 średnie ogórki konserwowe
– puszka kukurydzy
– cebula
– kapusta pekińska
– mały słoiczek keczupu
– mały słoiczek majonezu
– przyprawa gyros
– olej

Przygotowanie:
Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w kawałki i przekładamy do miski. Doprawiamy przyprawą gyros i zalewamy odrobiną oleju. Mieszamy i odstawiamy, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Gdy mięso odpowiednio przesiąknie aromatem, smażymy je na patelni, do zbrązowienia. Następnie układamy na dnie salaterki. Przykrywamy je warstwą majonezu.
Teraz wykładamy ogórki pokrojone w kostkę, drobno posiekaną cebulę i odcedzoną kukurydzę.
Warzywa przykrywamy keczupem, a na sam wierzch wykładamy drobno poszatkowaną kapustę pekińską.
Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

21 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. weronika pałka pisze:

    pycha sałatka

  2. akatka pisze:

    u mnie to jest sałatka kebab :P i dodaję do niej grzanki, a osobiście lubię także z sosem czosnkowym. Grzanki się sprawdzają się jako dodatek do wielu sałatek, a bez sosu czosnkowego nie obejdzie się żadna impreza. Efekt jest taki, że sałatka kebab gości na stole bardzo często :)

  3. Kuba pisze:

    Ojcze Dyrektorze, ciesze się, że udało mi się odzyskać honor :-) Pozdrawiam!

  4. Ojciec Dyrektor pisze:

    Jako, że Kuba mi wytłumaczył o co mu chodziło to zwracam honor i już nie jestem zawiedziony. :)

  5. Ojciec Dyrektor pisze:

    Ja polecam użycie gotowej mieszanki, którą można dostać w każdym sklepie.
    Bez komentarza…
    Kuba zawiodłeś mnie tym stwierdzeniem!

  6. Zajadacz pisze:

    wczoraj sie w takiej obudzilem :|
    pozdrawiam

  7. Ewa Smaczniutkie.pl pisze:

    Znana poczciwa sałatka. W wydaniu mojej teściowej z białą kapustą, zamiast pekińskiej.

  8. Karmel-itka. pisze:

    Kubo, uwielbiam tę sałatkę.

  9. kabamaiga pisze:

    Poznałam ją w zeszłym roku i bardzo mi posmakowała.

  10. Paula pisze:

    pyszności. szczególnie dobrze się sprawdza przy gościach :)

  11. flusso pisze:

    Pyszna jest!

  12. Emma pisze:

    Najlepsza sałatka! Uwielbiam człowieka który ją wymyślił ;)

  13. Arvén pisze:

    Moja ulubiona sałatka :D
    Ma tylko jedną wadę – jakby za szybko znika…

  14. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    ja również ją uwielbiam :)

  15. Majana pisze:

    Uwielbiam tę sałatkę :))

  16. turlaczek pisze:

    To jedna z moich ukochanych sałatek. Co więcej, jest uwielbiana przez facetów, więc na większą imprezę idealna :)

  17. atina pisze:

    Uwielbiam tę sałatkę:)

  18. Panna Malwinna pisze:

    sałatka do gyrosa to juz chyba klasyk udanych przyjęć;)
    co do glutaminianu- na szybko przejrzałam, w sumie to znalazłam że pewna firma na "G" nie używa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top