Makowiec w kratkę

na 31 grudnia 2009 24 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
Bez dwóch zdań – makowiec klasykiem jest! :-) Piękne, spiralne układy maku, przypominające galaktyki urozmaicają pewnie większość świątecznych posiłków. Jedno z moich ulubionych ciast. Mnie jednak wizja zwijania rolady i obserwowania w napięciu czy grzbiet jej nie pęknie była zbyt wielkim obciążeniem psychicznym. Postanowiłem przygotować innego makowca. Na blogu Kucharzysz? znalazłem przepis, którego szukałem i który pozwoliłem sobie wykorzystać, poddając wcześniej drobnym korektom.

Zapraszam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami, które znajdziecie TUTAJ.

makowiec w kratke

przepis na Makowiec w kratkę




składniki na blachę 20×30 cm:

na kruche ciasto:

  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 175 g margaryny

na masę makową:

  • puszka (900 g) gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • roztrzepane jajko do posmarowania kratki

przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę. Składniki ucierać mikserem ręcznym z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta, najpierw na najniższych, potem na najwyższych obrotach.
  2. Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką masę. Jeśli będzie się bardzo kleiło, można dodać odrobinę mąki, ale nie za wiele – ciasto nie ma być takie, żeby dało się je rozwałkować.
  3. Ciasto podzielić na trzy części: dwie użyć do wyłożenia spodu blachy (20×30 cm, wcześniej natłuszczonej), jedną schować do lodówki. Spód najlepiej jest wykładać odrywając kawałki ciasta z dużej kulki i ugniatając je palcami na powierzchni foremki tak, żeby spód był w miarę równy.
  4. Zrobić masę makową: gotową zawartość puszki wymieszać dwoma surowymi jajkami (łyżką, nie mikserem), dorzucić rodzynki i posiekane orzechy. Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na kruchy spód.
  5. Wyciągnąć z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkować obficie podsypując mąką, radełkiem wykrawać cienkie paski szerokości ok. 1 cm i układać je na wierzchu makowca tak, aby tworzyły kratkę. Na koniec z pozostałego ciasta (bo do kratki nie zużyje się całego) uturlać wałki długości boków ciasta i podociskać je do brzegów. Przy pomocy pędzelka pomalować kratkę rozmemłanym jajkiem.
  6. Włożyć ciasto do piekarnika. Piec w temperaturze 190-200 st. C około 50 minut. Po wyjęciu makowiec trzeba dobrze ostudzić, bo mak, kiedy jest gorący wyjątkowo źle się kroi.

Smacznego!

makowiec w kratke 2

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

24 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kasia pisze:

    Przepyszne ciasto, wyśmienite kruchutkie. Bajka znikło w 5 minut :)

  2. gosiakay pisze:

    Dziekuje za swietny i latwy przepis. Makowiec wyszedl super! :)

  3. Beata pisze:

    Bardzo łatwy przepis. Makowiec pyszny wyszedł. Dzięki i Wesołych Świąt

  4. danon2 pisze:

    Cały przepis SUPER, ale co do stopni i czasu to bym uważał gdy macie nowy piekarnik i gdy dacie sporo jajka pędzelkiem. Według mnie 180 stopni starczy i czas 45minut.

    Pozdrawiam.

  5. Anonymous pisze:

    Własnie piekę :) to mój pierwszy makowiec popełniony co prawda z gotowej masy makowej ..ale zawsze ;) dodałam na spod jeszcze konfiture sliwkowa dla złamania smaku wszechobecnej słodyczy :)Wesołych Swiąt zycze :)

  6. Anonymous pisze:

    Właśnie skończyłam piec ten makowiec. Poprostu jest pycha. A z reszty ciasta zrobiłam krateczkę na kształt choineczki :)
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt :) Jola

  7. Anonymous pisze:

    Dzięki :) Wypróbuje na święta twój przepis i mam nadzieję że będzie smakowało tak dobrze jak wygląda :) pozdrawiam i życzę Wesołych i smacznych Świąt

  8. Kuba pisze:

    Anonimie, zapomniałem oddać, że piekłem na blasze 20×30 cm.
    Pozdrawiam!

  9. Anonymous pisze:

    Na jaką formę jest ten przepis?

  10. Kuba pisze:

    Kuchareczko, dzięki za przepis – faktycznie ciasto było świetne!

  11. Kuchareczka pisze:

    Mmm, cieszę się bardzo, że ci kuba smakował. ten makowiec chyba wszedzie robi furorę :)
    pozdrawiam cieplutko

  12. Kuba pisze:

    Krystyna – cieszę, że udało się zamieścić komentarz. Cóż – komputery to niezwykle złośliwe bestie i lubią płatać figle…

    Majka – dziękuję za życzenia. Tobie również życzę wszystkiego najlepszego i serdecznie pozdrawiam!

  13. majka pisze:

    Makowiec wyglada przeysznie. A ze ja makowce uwielbiam wiec pozwolisz, ze sie poczestuje :))

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Duzo optymizmu i spelnienia marzen.

  14. Krystyna9 pisze:

    Ha, widzę że jednak da się zostawić komentarz z live internet

  15. krystyna9 pisze:

    i ja bardzo lubię wszelakie makowce, ale takiego jeszcze nie piekłam. Jaka równa kratka Ci wyszła :)

    Szczęśliwego Nowego Roku

  16. Kuba pisze:

    Dzięki za odwiedziny :-) Zapewniam, że nie tylko smakowicie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie!

    Życzę Wszystim szampańskiej sylwestrowej zabawy!!!

  17. majana pisze:

    Piękny makowiec! :)))

    Wspaniałej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku!:)

  18. Olciaky pisze:

    Mm.. makowiec!

  19. viridianka pisze:

    piękny jest, i ta kratka nadaje mu charakterku ;)

  20. margot pisze:

    Kuba, ho ho ale pięknie ten makowiec upiekłeś ,ślicznie i smacznie wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top