Bez dwóch zdań – makowiec klasykiem jest! :-) Piękne, spiralne układy maku, przypominające galaktyki urozmaicają pewnie większość świątecznych posiłków. Jedno z moich ulubionych ciast. Mnie jednak wizja zwijania rolady i obserwowania w napięciu czy grzbiet jej nie pęknie była zbyt wielkim obciążeniem psychicznym. Postanowiłem przygotować innego makowca. Na blogu Kucharzysz? znalazłem przepis, którego szukałem i który pozwoliłem sobie wykorzystać, poddając wcześniej drobnym korektom.
Zapraszam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami, które znajdziecie TUTAJ.
przepis na Makowiec w kratkę
składniki na blachę 20×30 cm:
na kruche ciasto:
- 375 g mąki pszennej tortowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 175 g margaryny
na masę makową:
- puszka (900 g) gotowej masy makowej
- 2 jajka
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- roztrzepane jajko do posmarowania kratki
przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę. Składniki ucierać mikserem ręcznym z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta, najpierw na najniższych, potem na najwyższych obrotach.
- Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką masę. Jeśli będzie się bardzo kleiło, można dodać odrobinę mąki, ale nie za wiele – ciasto nie ma być takie, żeby dało się je rozwałkować.
- Ciasto podzielić na trzy części: dwie użyć do wyłożenia spodu blachy (20×30 cm, wcześniej natłuszczonej), jedną schować do lodówki. Spód najlepiej jest wykładać odrywając kawałki ciasta z dużej kulki i ugniatając je palcami na powierzchni foremki tak, żeby spód był w miarę równy.
- Zrobić masę makową: gotową zawartość puszki wymieszać dwoma surowymi jajkami (łyżką, nie mikserem), dorzucić rodzynki i posiekane orzechy. Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na kruchy spód.
- Wyciągnąć z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkować obficie podsypując mąką, radełkiem wykrawać cienkie paski szerokości ok. 1 cm i układać je na wierzchu makowca tak, aby tworzyły kratkę. Na koniec z pozostałego ciasta (bo do kratki nie zużyje się całego) uturlać wałki długości boków ciasta i podociskać je do brzegów. Przy pomocy pędzelka pomalować kratkę rozmemłanym jajkiem.
- Włożyć ciasto do piekarnika. Piec w temperaturze 190-200 st. C około 50 minut. Po wyjęciu makowiec trzeba dobrze ostudzić, bo mak, kiedy jest gorący wyjątkowo źle się kroi.
Smacznego!
Przepyszne ciasto, wyśmienite kruchutkie. Bajka znikło w 5 minut :)
Cieszę się, że Ci smakowało. Pozdrawiam!
Dziekuje za swietny i latwy przepis. Makowiec wyszedl super! :)
Bardzo się cieszę i zapraszam do przygotowywania innych moich dań.
Bardzo łatwy przepis. Makowiec pyszny wyszedł. Dzięki i Wesołych Świąt
Cieszę się :-) Ja właśnie jem kawałek tego makowca do popołudniowej kawy. Pozdrawiam!
Cały przepis SUPER, ale co do stopni i czasu to bym uważał gdy macie nowy piekarnik i gdy dacie sporo jajka pędzelkiem. Według mnie 180 stopni starczy i czas 45minut.
Pozdrawiam.
Słuszna uwaga – czas pieczenia to tak naprawdę zawsze sprawa indywidualna. Pozdrawiam!
Własnie piekę :) to mój pierwszy makowiec popełniony co prawda z gotowej masy makowej ..ale zawsze ;) dodałam na spod jeszcze konfiture sliwkowa dla złamania smaku wszechobecnej słodyczy :)Wesołych Swiąt zycze :)
Właśnie skończyłam piec ten makowiec. Poprostu jest pycha. A z reszty ciasta zrobiłam krateczkę na kształt choineczki :)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt :) Jola
Dzięki :) Wypróbuje na święta twój przepis i mam nadzieję że będzie smakowało tak dobrze jak wygląda :) pozdrawiam i życzę Wesołych i smacznych Świąt
Anonimie, zapomniałem oddać, że piekłem na blasze 20×30 cm.
Pozdrawiam!
Na jaką formę jest ten przepis?
Kuchareczko, dzięki za przepis – faktycznie ciasto było świetne!
Mmm, cieszę się bardzo, że ci kuba smakował. ten makowiec chyba wszedzie robi furorę :)
pozdrawiam cieplutko
Krystyna – cieszę, że udało się zamieścić komentarz. Cóż – komputery to niezwykle złośliwe bestie i lubią płatać figle…
Majka – dziękuję za życzenia. Tobie również życzę wszystkiego najlepszego i serdecznie pozdrawiam!
Makowiec wyglada przeysznie. A ze ja makowce uwielbiam wiec pozwolisz, ze sie poczestuje :))
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Duzo optymizmu i spelnienia marzen.
Ha, widzę że jednak da się zostawić komentarz z live internet
i ja bardzo lubię wszelakie makowce, ale takiego jeszcze nie piekłam. Jaka równa kratka Ci wyszła :)
Szczęśliwego Nowego Roku
Dzięki za odwiedziny :-) Zapewniam, że nie tylko smakowicie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie!
Życzę Wszystim szampańskiej sylwestrowej zabawy!!!
Piękny makowiec! :)))
Wspaniałej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku!:)
Mm.. makowiec!
piękny jest, i ta kratka nadaje mu charakterku ;)
Kuba, ho ho ale pięknie ten makowiec upiekłeś ,ślicznie i smacznie wygląda