Daniem, które dość często pojawia się na naszym stole są różnego rodzaju pierogi. Najbardziej lubię je w wersji wytrawnej, szczególnie ruskie lub ze szpinakiem, jednak niejednokrotnie mam chęć na ich słodką odmianę, a mianowicie pierogi z serem. Pierogi takie podajemy ze śmietaną lub zasmażką z bułki tartej lub po prostu z cukrem.
przepis na pierogi z serem
składniki:
- ciasto na pierogi – według tego przepisu
- 400 g twarogu
- żółtko
- 2 łyżeczki cukru
- ewentualnie cynamon
przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto zgodnie z przepisem na pierogi zgodnie z przepisem, jaki wstawiałem już kiedyś na blog, a znaleźć można go tutaj: PRZEPIS NA CIASTO NA PIEROGI.
- Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrem. Jeśli mamy chęć, można do sera dodać także cynamon, który wzbogaci smak potrawy.
- Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy okręgi i nakładamy farsz. Sklejamy je i odkładamy na posypany mąką talerz.
- Gotujemy we wrzątku do czasu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Smacznego!