Niedawno zamieściłem na blogu doskonały przepis na ciasto na pierogi, który znajdziecie TUTAJ. Jest to idealna baza do dalszej zabawy z pierogami i przeróżnymi kombinacjami składników farszu. W tej dziedzinie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, bo jest całe mnóstwo niezwykle ciekawych połączeń smaków.
Dziś zapraszam na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Pierogi po ugotowaniu dodatkowo jeszcze podsmażyłem, żeby były chrupiące.
przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta
składniki:
- ciasto na pierogi
- 500 g szpinaku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 sera feta
przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto zgodnie z przepisem podanym TUTAJ.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na odrobinie tłuszczu razem z posiekanym drobno czosnkiem.
- Jeśli używamy świeżego szpinaku płuczemy go bardzo dokładnie i drobno siekamy. Z mrożonym oczywiście nie musimy się tak bawić. Przygotowany szpinak dodajemy do cebuli i dusimy około 20 minut.
- Następnie zwiększamy ogień i redukujemy wodę, aby masa szpinakową stała się gęsta na tyle, aby łatwo można było ją nałożyć do pierogów.
- Ser kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonego farszu. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Z przygotowanego ciasta wycinamy kręgi, nakładamy farsz i kleimy pierogi.
- Gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
- Po ugotowaniu pierogi można przesmażyć na patelni i posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Uwielbiam pierogi ! Z przepisu na pewno skorzystam, bo wygląda smakowicie :) Dziękuję i pozdrawiam.