Pierogi ze szpinakiem i serem feta

na 14 grudnia 2014 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnia: 4,40 z 5)
Loading...

Niedawno zamieściłem na blogu doskonały przepis na ciasto na pierogi, który znajdziecie TUTAJ. Jest to idealna baza do dalszej zabawy z pierogami i przeróżnymi kombinacjami składników farszu. W tej dziedzinie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, bo jest całe mnóstwo niezwykle ciekawych połączeń smaków.

Dziś zapraszam na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Pierogi po ugotowaniu dodatkowo jeszcze podsmażyłem, żeby były chrupiące.

pierogi ze szpinakiem i serem feta

przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta




składniki:

przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto zgodnie z przepisem podanym TUTAJ.
  2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na odrobinie tłuszczu razem z posiekanym drobno czosnkiem.
  3. Jeśli używamy świeżego szpinaku płuczemy go bardzo dokładnie i drobno siekamy. Z mrożonym oczywiście nie musimy się tak bawić. Przygotowany szpinak dodajemy do cebuli i dusimy około 20 minut.
  4. Następnie zwiększamy ogień i redukujemy wodę, aby masa szpinakową stała się gęsta na tyle, aby łatwo można było ją nałożyć do pierogów.
  5. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonego farszu. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
  6. Z przygotowanego ciasta wycinamy kręgi, nakładamy farsz i kleimy pierogi.
  7. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
  8. Po ugotowaniu pierogi można przesmażyć na patelni i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Marysia pisze:

    Uwielbiam pierogi ! Z przepisu na pewno skorzystam, bo wygląda smakowicie :) Dziękuję i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top