W tym roku zaliczyliśmy nasze pierwsze wegetariańskie święta. Nie było wcale tak trudno zrezygnować z dań mięsnych, a ja także przygotowałem kilka dań wegańskich, które bardzo szybko znalazły się na talerzach gości. Wśród przygotowanych dań był także pasztet z grochu, który dzięki odpowiedniemu doprawieniu smakował niemal zupełnie jak mięsny „oryginał”.
Oryginalny przepis pochodzi z broszury Wegańskie Święta Stowarzyszenia Empatia, którą możecie znaleźć tu: http://empatia.pl/pdf/WeganskieSwieta_StowarzyszenieEmpatia.pdf. Ja poddałem go drobnym modyfikacjom, ale samą broszurę gorąco polecam.
przepis na pasztet z grochu
składniki:
- 2 szklanki połówek łuskanego grochu
- 1/3 szklanki bułki tartej
- cebula
- pietruszka
- marchewka
- 10 pieczarek
- 4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- ząbek czosnku
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- olej roślinny
przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowca, łyżkę oleju i osolić. Wsypać groch i gotować około 40 minut, aż groch się rozpadnie.
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodać do niej obrane i pokrojone w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) pieczarki. Przesmażyć kilka minut razem.
- Do cebuli i pieczarek dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Zalać szklanką wody i dusić około 20 minut, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewać dodatkowo wodą.
- Groch wymieszać z warzywami i bułką tartą. Doprawić ziołami i solą oraz pieprzem do smaku. Przełożyć pasztet do keksówki.
- Piec pasztet około 40 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego!
Pyszności:)
Dzięki!
Nie spodziewałem się, że z grochu można stworzyć pasztet :)
Spróbuj – jest naprawdę dobry.