Zapraszam do przygotowania wegańskich kotletów, które można podać po prostu jak zwykłe kotlety, jak również włożyć do bułki co da nam pysznego burgera wegańskiego. Kotlety z kaszy jaglanej z ziemniakami są naprawdę bardzo smaczne i jestem przekonany, że zagustują w nich również mięsożercy. Inne fajnie wegańskie burgery znajdziecie tutaj: Wegańskie burgery z kaszy jaglanej.
przepis na kotlety z kaszy jaglanej z ziemniakami
składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy
- 1 szklanka prażonych nasion słonecznika
- 1 i 1/2 szklanki tartych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 spora cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kotlety mieszamy ze sobą, tak żeby dokładnie się połączyły.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Formujemy kotlety (około 8 sztuk).
- Kotlety można upiec w piekarniku by podać je od razu lub mieć przygotowane do szybkiego podgrzania na grillu lub od razu pieczemy je na grillu, ale uprzedzam, że zajmie to więcej czasu.
- Jeśli pieczemy w piekarniku układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20 minut w 200 st. C, następnie odwracamy i dopiekamy jeszcze 10 minut.
- Podajemy jako zwykłe kotlety lub też w bułkach hamburgerowych.
Smacznego!