Zapraszam dziś na kotlety. Nietypowe bo nie mięsne, ale warzywne. A konkretnie z ziemniaków. To bardzo proste danie, stanowiące bardzo smaczną alternatywę dla schabu czy karkówki w panierce. Można je podawać ot tak po prostu z surówką lub z jakimś sosem. Jestem przekonany, że zasmakują one Wam równie bardzo jak mnie. Ich atutem jest to, że można je doprawić zgodnie z własnym upodobaniem, dzięki czemu łatwo dopasujecie je pod każdy gust.
przepis na kotlety ziemniaczane
składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- jajko
- mąka pszennej (kilka łyżek)
- bułka tarta
przygotowanie:
- Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Następnie studzimy i obieramy.
- Obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę, ewentualnie rozgniatamy.
- Cebulę siekamy drobno i szklimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy do niej rozgnieciony czosnek.
- Natkę pietruszki (ilość wg. uznania) siekamy drobno.
- Cebulę z czosnkiem oraz natkę dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy nieco mąki.
- Z masy wyrabiamy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy je kilka minut z każdej strony do czasu, aż uzyskamy złotą skórkę.
Smacznego!
A jakby tak wplątać trochę mięska w tę masę ziemniaczaną? np. jakieś mięsko mielone lub nawet najprostszą pokrojoną drobno kiełbasę?
Pewnie byłoby ok, ale od roku jestem wegetarianinem, więc sam wolę wersję warzywną :-)
Robiłam kiedyś. Były bardzo smaczne. :)
U mnie to jednak mięsożercy i pytali o mięsko he he :D.
Pozdrowionka Kuba!