Ciasto na pierogi

na 19 listopada 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (8 głosów, średnia: 4,25 z 5)
Loading...

Klasyczne ciasto na pierogi jest jednym z najprostszych ciast, ponieważ składa się tylko z trzech składników i wymaga jedynie ich sprawnego połączenia. żadnego wyrastania, dojrzewania i kilkukrotnego przekładania. Są jednak tacy, którzy wolą kupić pierogi w sklepie, pełne różnych dziwnych dodatków, niż poświęcić kilka minut na przyrządzenie domowych. Przyznać muszę, że sam też czasem idę na łatwiznę i wybieram gotowe produkty, czytam jednak uważnie etykiety, bo są dostępne produkty w zupełnie normalnej i przystępnej cenie, które mają naprawdę dobry skład. Wystarczy poszukać.

Ale co ja się rozpisałem na temat sklepowych pierogów, jak Wy czekacie na przepis na domowe. Oto on, zaczerpnięty z niezastąpionej Kuchni polskiej.

ruskie pierogi

przepis na ciasto na pierogi

składniki:

  • 350 g mąki
  • jajko
  • szklanka letniej wody
  • szczypta soli

przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę i wbić jajko i dodać sól.
  2. Zagniatać ciasto dodając po trochu wodę. Czasem wejdzie w nie szklanka wody, czasem pół. Ciasto musi być gładkie i elastyczne, ale też zwarte.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i przykrywamy, aby nie obeschło.
  4. Wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy cienkie placki, z których wykrawamy krążki o pożądanej średnicy.
  5. Nakładamy farsz i lepimy pierogi.
  6. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut. Czas zależy m.in. od farszu, ale generalnie do czasu aż wypłyną na powierzchnię.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top