Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, a dziś pragnę podzielić się z Wami przepisem na lazanię z cukinii, która z racji warstw przypomina nieco lazanie, gdzie makaron zastąpiony został cukinią. Nie wypada może zachwycać się zbytnio własnymi daniami, ale to była naprawdę przepyszna zapiekanka – zjadłem olbrzymią porcję i miałem ochotę na jeszcze.
przepis na lazanię z cukinii
składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 5 średnich marchewek
- 3-4 średnie cukinie
- 5 łyżek masła + 2 łyżki do szklenia cebuli i duszenia marchewki
- 5 łyżek mąki
- 500 ml mleka
przygotowanie:
- Ziemniaki pieczemy lub gotujemy (najlepiej w mundurkach), a następnie ostudzone i obrane kroimy w kostkę.
- Cebulę siekamy i szklimy na odrobinie tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki obieramy, kroimy w grubą kostkę i dodajemy do cebuli.
- Dusimy razem około 15 minut, a następnie dodajemy ziemniaki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Paprykę pieczemy lub opalamy, aby obrać łatwo ze skórki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy.
- Marchewki po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W garnku topimy łyżkę masła i dodajemy startą marchewkę i paprykę. Dusimy do miękkości, w międzyczasie dodając nieco wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Doprawiamy do smaku.
- Cukinie obieramy lub porządnie szorujemy, a następnie kroimy wzdłuż na plastry grubości około 5 mm.
- W naczyniu do zapiekania układamy warstwę cukinii, na którą wykładamy pieczarki z ziemniakami. Przykrywamy je warstwą cukinii i marchewką. Na wierzch układamy ostatnią warstwę cukinii. Każdą warstwę cukinii warto nieco osolić.
- Przygotowujemy sos beszamelowy zgodnie z przepisem, który znajdziecie TUTAJ.
- Wierzch zapiekanki polewamy sosem i pieczemy w temperaturze 180 s. C około 20-30 minut (do czasu aż wierzch się ładnie zarumieni).
Smacznego!
Jak dla mnie pyszności! Uwielbiam cukinię, więc …:)
Pozdrowienia
świetny pomysł:) na pewno jest smaczna:)