Kotlety brokułowo-ziemniaczane

na 7 lipca 2016 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Prezentowane kilka dni temu frytki z marchewki zjedliśmy z nie mniej smacznymi kotletami brokułowo-ziemniaczanymi. To chyba najlepsze kotlety warzywne jakie dotychczas robiłem – nie tylko smakują wyśmienicie, ale także nie rozpadają się przy smażeniu, jak to ma czasem miejsce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by po ówczesnym ich usmażeniu, podgrzać je nieco na ruszcie by zjeść smaczną potrawę na grillu z przyjaciółmi.

kotlety brokulowo ziemniaczane

przepis na kotlety brokułowo-ziemniaczane

składniki:

  • ugotowany brokuł
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • bułka tarta

sposób przygotowania:

  1. Brokuła i ziemniaki zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Można ewentualnie zmiksować lub zmielić maszynką, a nawet rozgnieść widelcem.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i krótko szklimy na oleju. Dodajemy ją do ziemniaków razem z rozgniecionym czosnkiem.
  3. Doprawiamy do smaku i dodajemy jajko. Można je pominąć, jeśli ktoś chce przygotować danie wegańskie, jednak jajko zmniejszy prawdopodobieństwo rozpadnięcia się kotletów podczas smażenia.
  4. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać nieco bułki tartej.
  5. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
  6. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top