Śledzie w miodzie i pomidorach

na 27 grudnia 2011 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Znalazłem ten przepis już jakiś czas temu i postanowiłem go wykorzystać przygotowując dania świąteczne. Jeśli lubicie smak paprykarza szczecińskiego, to ten śledź bez wątpienia przypadnie Wam do gustu – smakuje bardzo podobnie (z tą różnicą, że efekt udaje się uzyskać bez mnóstwa świństw dodawanych w fabryce.

Przepis na śledzie w miodzie i pomidorach

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych
  • 4 cebule
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 75 ml octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • olej

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.  Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód i ocet. Całość przesmażamy kilka minut.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Śledzie płuczemy i dokładnie osuszamy.  Kroimy w kawałki i dodajemy do sosu pomidorowego.

Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. flusso pisze:

    Bardzo apetyczne te śledziki ;)

  2. aga pisze:

    smakowite sledziki:)

  3. karmel-itka pisze:

    Kubo, bardzo ciekawe te Twoje śledziki ;]
    u mnie niestety w wersji na słodko idą w znacznie wolniejszym tempie, ale pewnie się na nie skuszę w przyszłym roku ;] teraz czas pomysłów na Sylwester!

    • Kuba pisze:

      Ale one wcale nie są takie słodkie, jakby się mogło wydawać. jak pisałem, bardziej smakują jak paprykarz, który słodki zupełnie nie jest. Pozdrawiam!

  4. Majana pisze:

    Zapowiadają sie pysznie :). Dla mnie odkryciem tegorocznych swiat były śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Pycha. :)
    Pozdrowienia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top