Dotarło do nas wreszcie prawdziwe lato. Upały wyciskają z nas resztki płynów. Nie wiem, jak Wy, ale ja nie jestem w stanie przełknąć niczego ciepłego, żadnej herbaty czy kawy. Dlatego tak bardzo przypadła mi do gustu grecka odpowiedź na wysokie temperatury – frappe. To rodzaj kawy na zimno, która prócz ulgi jaką niesie, ma jeszcze jedną zaletę – przygotowanie jej zajmuje maksymalnie 3 minuty.
Poniższe proporcje można oczywiście dowolnie zmieniać, ja prezentuję moją ulubioną wersję.

przepis na kawę frappe
składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 - 2 łyżeczki cukru
 - 100 ml możliwie najzimniejszej wody
 - 75 ml zimnego mleka
 - 3 kostki lodu
 
przygotowanie:
- Do shakera wsypać cukier i kawę.
 - Zalać połową wody i mocno wstrząsnąć.
 - Do wysokiej szklanki wrzucić lód, zalać kawą i dopełnić mlekiem i wodą.
 
Smacznego!
Proste? Jakby ktoś miał problem, proszę obejrzeć animację z Youtube:
A to oryginalne greckie frappe kupione w jednej z tamtejszych kawiarni:
























cieszę się z powrotu do Gotującego Towarzystwa :-)
miło widzieć pana ,panie Kubo
pozdrawiam