Ciasto wiśniowe z kruszonką

na 27 lipca 2009 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Mój dzisiejszy przepis nie jest już tak niskokaloryczny jak muffinki czekoladowe. Ale co zrobić – ciężko się mu oprzeć. Polecam, jest ono naprawdę smaczne!

wisniowe ciasto z kruszonka 01

przepis na wiśniowe ciasto z kruszonką

składniki:

  • 650 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 175 g cukru
  • 750 g wiśni
  • 75 g kruchych ciastek (np. herbatników)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • tłuszcz i mąka do formy (zamiast mąki mogą być otręby lub bułka tarta)
  • folia spożywcza

przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy 500 g mąki, robimy w środku zagłębienie. Podgrzewamy 100 ml mleka, rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy 50 g cukru. Zaczyn wlewamy w zagłębienie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Wiśnie myjemy i drylujemy. Ciastka drobno kruszymy i zagniatamy z 125 g masła, 150 g mąki, 75 g cukru i opakowaniem cukru waniliowego. Kruszonkę wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika. Po upływie 10 minut ciasto znowu chwilkę wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  3. Do mąki z zaczynem dodać 75 g masła, 50 g cukru, 150 ml mleka, opakowanie cukru waniliowego oraz jajko. Ciasto zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  4. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać mąką (otrębami lub bułką tartą). Rozwałkować na niej ciasto, przykryć i odstawić na kolejne 20 minut.
  5. Na cieście ułożyć wiśnie i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około 30 minut.

Smacznego!!!

wisniowe ciasto z kruszonka 02

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. margot pisze:

    pysznie wygląda

  2. rain.drop pisze:

    Bardzo apetyczne ciasto. Dziękuję, że wziąłeś udział w Festiwalu Deserów, pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top