Mój dzisiejszy przepis nie jest już tak niskokaloryczny jak muffinki czekoladowe. Ale co zrobić – ciężko się mu oprzeć. Polecam, jest ono naprawdę smaczne!
przepis na wiśniowe ciasto z kruszonką
składniki:
- 650 g mąki
- 250 ml mleka
- 42 g świeżych drożdży
- 175 g cukru
- 750 g wiśni
- 75 g kruchych ciastek (np. herbatników)
- 200 g miękkiego masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 jajko
- tłuszcz i mąka do formy (zamiast mąki mogą być otręby lub bułka tarta)
- folia spożywcza
przygotowanie:
- Do miski wsypujemy 500 g mąki, robimy w środku zagłębienie. Podgrzewamy 100 ml mleka, rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy 50 g cukru. Zaczyn wlewamy w zagłębienie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Wiśnie myjemy i drylujemy. Ciastka drobno kruszymy i zagniatamy z 125 g masła, 150 g mąki, 75 g cukru i opakowaniem cukru waniliowego. Kruszonkę wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika. Po upływie 10 minut ciasto znowu chwilkę wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Do mąki z zaczynem dodać 75 g masła, 50 g cukru, 150 ml mleka, opakowanie cukru waniliowego oraz jajko. Ciasto zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Blachę wysmarować tłuszczem i posypać mąką (otrębami lub bułką tartą). Rozwałkować na niej ciasto, przykryć i odstawić na kolejne 20 minut.
- Na cieście ułożyć wiśnie i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około 30 minut.
Smacznego!!!
pysznie wygląda
Bardzo apetyczne ciasto. Dziękuję, że wziąłeś udział w Festiwalu Deserów, pozdrawiam :)