Muffiny czekoladowe

na 23 lipca 2009 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Witam po długiej przerwie. Miałem trochę spraw na głowie, które uniemożliwiły mi prowadzenie bloga. Między innymi dwa tygodnie spędziłem nad Bałtykiem w Dziwnówku – polecam tą miejscowość każdemu, kto szuka dość pustych plaż, spokoju i względnej ciszy.

Mój powrót nie jest może uczczony zbyt wykwintnym przepisem, ale te muffinki są pyszne! Polecam każdemu miłośnikowi czekolady!

muffiny czekoladowe

przepis na muffiny czekoladowe

składniki:

  • 3 łyżki masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka

przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić aby nieco ostygło.
  2. Czekoladę drobno posiekać.
  3. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
  4. Mleko wymieszać z roztrzepanymi jajkami.
  5. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą, dodać czekoladę i nałożyć do foremek.
  6. Piec 25 minut w temperaturze 180 st.C.

Smacznego!

A tu mała widokówka z wyjazdu:

plaza

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Jolu, bardzo się cieszę, że moje muffiny Wam zasmakowały. Ja też je uwielbiam :-) Dzięki za sugestie, chętnie skorzystam.

    Niko, bardzo mi miło. Pozdrawiam!!!

  2. n i k a pisze:

    zdjęcia -rewelacja.
    muffiny pewnie też ;)

  3. Jolanta pisze:

    Cóż ,Kubo, zostałeś przyjęty do naszego rodzinnego kręgu :). Muffinki zniknęły oczywiście w oka mgnieniu i musiałam robić je dzisiaj jeszcze raz. Cudo, po prostu cudo. Prosto, szybko i smakowicie. Ideał.

    Przy okazji przekazywania telefonicznie przepisu mojej mamie wywiązała się jak zwykle między nami dyskusja na temat wyższości drewnianej łyżki nad szpatułą. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej opcji.
    A do siekania czekolady polecam szatkownicę z dużymi otworami – znacznie ułatwia to pracę.

    Pozdrawiam i niedługo wypróbuję kolejny przepis :)

  4. Jolanta pisze:

    Oj, ale wy szalejecie z tym tłuszczem!! A czy ktoś kiedyś widział kalorie?? Ja nie – a czego nie widzę na własne oczy uznaję za nieistniejące :P
    Zaraz zakładam fartuszek i biorę się za muffinki.
    Oczywiście dam znać jak tylko moje kubeczki smakowe wydadzą opinię.

  5. Abi pisze:

    to duza zaleta, bo czesto przepisy wymagaja oleju i to na szklanki liczonego ;) moze to jakies dietetyczne, bo gorzka czekolada tez jest uznawana za mniej "szkodliwa" niz mleczna… wygladaja na baaaardzo czekoladowe :D

  6. Kuba pisze:

    kurcze, wszyscy tak się dziwią, że mało tłuszczu, że musiałem sprawdzić czy dobrze wpisałem. Ale jest ok – tylko trzy łyżki masła :-)

  7. Kuba pisze:

    No już jestem :-) I będę (taką przynajmniej mam nadzieję). Gorzej z przejrzeniem około 800 aktualizacji blogów kulinarnych, których nie mogłem na bieżąco sprawdzać :-)

    A muffinki naprawdę bardzo smaczne, polecam!

  8. Polka pisze:

    Wlasnym oczom nie wierze! Kuba nareszcie dales znak ze zyjesz. Juz myslalam ze razem z Michem macie jakies tajne uklady bo znikliscie obaj mniej wiecej w tym samym czasie :P
    Muffina bym zjadla. Uwielbiam wszystko co czeko!
    Sciskam :)

  9. Tilianara pisze:

    Bardzo ciekawy przepis :) I mi podoba się mała zawartość tłuszczu :) Zapisane do wypróbowania :)

  10. Abi pisze:

    tak malo tluszczu????? na pewno wyprobuje! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top