Musaka

na 17 czerwca 2009 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Bakłażan się na mnie rzucił. No może nie dosłownie, ale wpadł mi w oko na weekendowych zakupach. Taki ładny kolorek od razu przyciągnął moją uwagę. Już po chwili zapalił mi się w głowie neon z napisem M-U-S-A-K-A. Musaka? Czemu nie! Poniższe zdjęcie pochodzi z mojego wyjazdu do Grecji kilka lat temu – wiadomo – tam musaka smakuje najlepiej.

musaka 01

przepis na musakę

składniki:

  • 2 bakłażany (około 1kg)
  • 1 cukinia
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 duże cebule
  • 600 g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml pulpy pomidorowej
  • oliwa (około pół szklanki)
  • świeża bazylia i oregano (po około 1 łyżce posiekanych ziół)

składniki na sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa

przygotowanie:

  1. Bakłażany i cukinię obieramy i kroimy w średniogrube plastry. Solimy dość obficie z obu stron i układamy w durszlaku aby puściły sok.
  2. Po 30 minutach opłukujemy i suszymy ręcznikiem papierowym.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej plastry cukinii i bakłażana. Smażyć należy aż uzyskają złoty kolor a następnie odtłuścić ręcznikiem papierowym.
  4. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, które wrzucamy na patelnię z oliwą pozostałą po smażeniu plastrów. Dodajemy posiekany czosnek. Czekamy aż się zeszkli a następnie dodajemy mięso.
  5. Smażymy do czasu aż mięso zbrązowieje. W międzyczasie sparzamy i obieramy pomidory, z których następnie usuwamy pestki i kroimy je w drobną kostkę.
  6. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory i pulpę. Całość mieszamy i dusimy pod 20-30 minut.
  7. Kilka minut przed końcem duszenia dodać należy posiekane zioła.
  8. Czas na przygotowanie sosu beszamelowego. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Mieszamy całość dokładnie aby się składniki połączyły.
  9. Smażymy około minutę, a następnie powoli dodajemy zimne mleko cały czas mieszając.
  10. Czekamy aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy połowę startego sera, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
  11. Odstawiamy sos aby nieco ostygł. Do roztrzepanych żółtek dodajemy trochę ciepłego sosu a następnie wlewamy z powrotem do rondelka.
  12. Znowu gotujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
  13. Teraz układamy w naczyniu do zapiekania warstwę z połowy plastrów bakłażana. Na nią nakładamy warstwę mięsa, następnie warstwę cukinii, znowu mięso i bakłażan. Całość zalewamy sosem beszamelowym.
  14. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Po 20 minutach posypujemy resztą sera i zapiekamy jeszcze 20 minut.

Smacznego!

musaka 02

Tagi: , , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba napisał(a):

    Dzięki! :-)

  2. Anonymous napisał(a):

    Zajabisty przepis!!

  3. Kuba napisał(a):

    Viridianka, chętnie spróbuję z dodatkiem Garam Masali i cynamonu – mięsko musi być bardzo aromatyczne!

  4. viridianka napisał(a):

    http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/03/Mussaka.html
    ta daaam :)
    pycha!
    polecam dodać cynamon i Garam Masalę do mielonego mięsa, bardzo ciekawy smak i ten aromat

  5. Anonymous napisał(a):

    KUBBA. MUSAKA SUPER , SUPER, SUPER.DZISIAJ ROBILAM.LUCYNA Z TORONTO.

  6. Pinos napisał(a):

    Też za mną chodzi :) musaka jest dobra na lato :)

  7. grazyna napisał(a):

    Widziałam przepis na musakę w Mojej Greckiej Kuchni na kuchni tv, ale nie zapamiętałam… Dzięki za przypomnienie!

  8. zawszepolka napisał(a):

    O rany! Ale bym zjadla! Moze bez beszamelu za to z sosem pomidorowym :)

  9. viridianka napisał(a):

    zapisuję przepis, wygląda super-smacznie:) i masz racje musaka najlepiej smakuje w Grecji:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top