Kawa frappe

na 24 lipca 2009 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dotarło do nas wreszcie prawdziwe lato. Upały wyciskają z nas resztki płynów. Nie wiem, jak Wy, ale ja nie jestem w stanie przełknąć niczego ciepłego, żadnej herbaty czy kawy. Dlatego tak bardzo przypadła mi do gustu grecka odpowiedź na wysokie temperatury – frappe. To rodzaj kawy na zimno, która prócz ulgi jaką niesie, ma jeszcze jedną zaletę – przygotowanie jej zajmuje maksymalnie 3 minuty.

Poniższe proporcje można oczywiście dowolnie zmieniać, ja prezentuję moją ulubioną wersję.

frappe

przepis na kawę frappe

składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml możliwie najzimniejszej wody
  • 75 ml zimnego mleka
  • 3 kostki lodu

przygotowanie:

  1. Do shakera wsypać cukier i kawę.
  2. Zalać połową wody i mocno wstrząsnąć.
  3. Do wysokiej szklanki wrzucić lód, zalać kawą i dopełnić mlekiem i wodą.

Smacznego!

Proste? Jakby ktoś miał problem, proszę obejrzeć animację z Youtube:

A to oryginalne greckie frappe kupione w jednej z tamtejszych kawiarni:

frappe 02

 

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    cieszę się z powrotu do Gotującego Towarzystwa :-)

  2. margot pisze:

    miło widzieć pana ,panie Kubo
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top