Pieczona dynia z pęczakiem i jarmużem

na 11 listopada 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Nie wiem czy jest inny produkt, który tak mocno kojarzy się z jesienią jak dynia. Ładnie teraz wyglądają, prezentują się dumnie na straganach. Wybór jest spory – bez problemu można w Polsce znaleźć dynię piżmową, makaronową, hokkaido. Mamy też dynię ozdobną, która może średnio nadaje się do jedzenia, za to można wykorzystać ją do dekoracji razem z innymi elementami. Inspirację jak dodać jesiennej oprawy przygotowywanym daniom znaleźć można na stronie Westwing.

Przepis na poniższe danie zaczerpnąłem z bloga Vegeaddicted. To tak naprawdę bardzo proste danie, ale efekt jest bardzo smaczny.

kasza peczak z dynia i jarmuzem

przepis na pieczoną dynią z pęczakiem i jarmużem

składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • dynia
  • 2 garście jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek dyni

przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i miąższ i nacieramy solą i pieprzem i pieczemy około 30-40 minut w 200 st. C aż zmięknie.
  2. Kaszę płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, lekko solimy i gotujemy, aż zaabsorbuje całkowicie płyn.
  3. Rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim krótko posiekany czosnek, a następnie dodajemy posiekany jarmuż i przesmażamy chwilę całość.
  4. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Dodajemy także jarmuż i doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top