Przypominam o sobotnim pieczeniu z margaryną Kasia. Na portalu ipla.pl o godzinie 15 odbędzie się pieczenia ciasta cytrynowego połączone z licznymi atrakcjami przygotowanymi przez Organizatora.
Gulasz szegedyński wg. diety dr Dukana
Przygotowanie: 30 min
Czas całkowity: 2 godz.
Ilość porcji: 4

Składniki:
– 800 g wołowiny
– 500 g kiszonej kapusty
– 2 duże cebule
– 1 łyżka kminku (zmielonego w moździerzu)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 180 ml jogurtu naturalnego 0%
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę mięso krótko obsmażamy (najlepiej jeśli możemy to zrobić w garnku, w którym później będziemy gotować danie) w celu zamknięcia porów – mięso będzie bardziej soczyste.
Dodajemy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy kminkiem, papryką i pieprzem i zalewamy ok. 200 ml wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu co najmniej 30 minut.
Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli nie jest zbyt soczysta dolewamy znów nieco wody) i dalej dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso i kapusta zmiękną (60-90 minut). Pod koniec doprawić solą i pieprzem według gustu i dodać jogurt naturalny.
Smacznego!
Dzięki, dzięki :-)
Bardzo apetycznie wygląda. :-)
O,jaki pyszny gulasz! Podoba mi się:)