Murzynek

na 12 marca 2011 15 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Oto przepis na bardzo proste ciasto kakaowe, zwane potocznie murzynkiem. Klasyczną wersję wzbogaciłem o warstwę marmolady, dodając w zamian sporą ilość kakao do ciasta. Oba smaki doskonale ze sobą współgrają.

Przepis na murzynka

Składniki:

– 250 g margaryny (użyłem Kasi)
– 1,5 szklanki cukru
– 4 łyżki mleka
– 5 łyżek kakao
– 4 jajka
– szczypta soli
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słoiczek marmolady
– garść wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy cukier i pozwalamy mu się rozpuścić. Dodajemy mleko oraz kakao. Na wolnym ogniu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec 4/5 przestudzonej masy kakaowej.
Gdy ciasto już będzie jednolite, przelewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekłem na blasze 25×30 cm.
Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200st.C.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, przekładamy marmoladą. Pozostałą masę kakaową znów rozgrzewamy i polewamy nią wierzch ciasta. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

15 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Jolanta pisze:

    Haha, o ostatni kawalek gralismy w domu w marynarza :D

  2. Jolanta pisze:

    Kubo, wlasnie leze do gory brzuchem, bo opedzlowalam polowe ciasta!! Przepyszne :) Kolejny Twoj przepis, ktory wyprobowalam i znowu strzal w dziesiatke. Dziekuje stukrotnie.

    • Kuba pisze:

      Strasznie się cieszę, że ciasto smakowało. Muszę przyznać, że i ja jestem jego wielkim fanem :-) Pozdrawiam!

  3. Grace pisze:

    Pycha! Ja też poproszę kawałek!

  4. Grażyna pisze:

    Królestwo za kawałeczek.. chociażby gryza… Pyszności :-)

  5. Paula pisze:

    murzynki są pycha! takie z powidłami szczególnie :)

  6. Karmel-itka. pisze:

    oj, Kubo!\ależ Ty kusisz tym wspaniałym murzynkiem ;]

  7. flusso pisze:

    Takiego przekładanego to jeszcze nie jadłam, prezentuje się pyszniutko :)

  8. kasiac pisze:

    Taki murzynek to ja zrobię! Moja babcia przekładała murzynek dżemem z czarnej porzeczki :) Pozdrawiam!

  9. Majana pisze:

    Pyszny ! Podoba mi sie,ze przełożony dodatkowo dżemem. Mniam:)

  10. Marta pisze:

    Zgadzam się z "przedmówcami" – klasyka rządzi! Przepisy na takie ciasta nigdy się nie starzeją.

  11. Kubełek Smakowy pisze:

    Widzę, że pieczesz bardzo klasyczne ciasta – keks, murzynek. Smaki mojego dzieciństwa.

  12. wiosenka27 pisze:

    Ale pysznie wygląda to ciasto a ja bardzo dawno nie jadłam murzynka:)

  13. grazyna pisze:

    Nie ma, jak to klasyka ! Murzynek, to pierwsze ciasto, które upiekłam i dotąd bardzo lubię :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top