Oto przepis na bardzo proste ciasto kakaowe, zwane potocznie murzynkiem. Klasyczną wersję wzbogaciłem o warstwę marmolady, dodając w zamian sporą ilość kakao do ciasta. Oba smaki doskonale ze sobą współgrają.
Przepis na murzynka
Składniki:
– 250 g margaryny (użyłem Kasi)
– 1,5 szklanki cukru
– 4 łyżki mleka
– 5 łyżek kakao
– 4 jajka
– szczypta soli
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słoiczek marmolady
– garść wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy cukier i pozwalamy mu się rozpuścić. Dodajemy mleko oraz kakao. Na wolnym ogniu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec 4/5 przestudzonej masy kakaowej.
Gdy ciasto już będzie jednolite, przelewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekłem na blasze 25×30 cm.
Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200st.C.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, przekładamy marmoladą. Pozostałą masę kakaową znów rozgrzewamy i polewamy nią wierzch ciasta. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Haha, o ostatni kawalek gralismy w domu w marynarza :D
Gratuluję wyjścia z trudnej sytuacji bez użycia siły (no chyba, że był to marynarz z Marynarki Wojennej) :-)
Kubo, wlasnie leze do gory brzuchem, bo opedzlowalam polowe ciasta!! Przepyszne :) Kolejny Twoj przepis, ktory wyprobowalam i znowu strzal w dziesiatke. Dziekuje stukrotnie.
Strasznie się cieszę, że ciasto smakowało. Muszę przyznać, że i ja jestem jego wielkim fanem :-) Pozdrawiam!
Pycha! Ja też poproszę kawałek!
Królestwo za kawałeczek.. chociażby gryza… Pyszności :-)
murzynki są pycha! takie z powidłami szczególnie :)
oj, Kubo!\ależ Ty kusisz tym wspaniałym murzynkiem ;]
Takiego przekładanego to jeszcze nie jadłam, prezentuje się pyszniutko :)
Taki murzynek to ja zrobię! Moja babcia przekładała murzynek dżemem z czarnej porzeczki :) Pozdrawiam!
Pyszny ! Podoba mi sie,ze przełożony dodatkowo dżemem. Mniam:)
Zgadzam się z "przedmówcami" – klasyka rządzi! Przepisy na takie ciasta nigdy się nie starzeją.
Widzę, że pieczesz bardzo klasyczne ciasta – keks, murzynek. Smaki mojego dzieciństwa.
Ale pysznie wygląda to ciasto a ja bardzo dawno nie jadłam murzynka:)
Nie ma, jak to klasyka ! Murzynek, to pierwsze ciasto, które upiekłam i dotąd bardzo lubię :)