Gulasz szegedyński wg. diety dr Dukana

na 11 marca 2011 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
To kolejny przepis, który dedykuję osobom na diecie Dukana. Pomysł pochodzi z książki „Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków”, a po moich modyfikacjach bardzo nam przypadł do gustu – zarówno dukanowcom, jak i tym normalnym :-)
Dukanowcy powinni zjeść tę potrawę bez dodatków, jednak ja polecam kromkę doskonałego chleba razowego – poezja… 

Przypominam o sobotnim pieczeniu z margaryną Kasia. Na portalu ipla.pl o godzinie 15 odbędzie się pieczenia ciasta cytrynowego połączone z licznymi atrakcjami przygotowanymi przez Organizatora.


Gulasz szegedyński wg. diety dr Dukana

Przygotowanie: 30 min
Czas całkowity: 2 godz.
Ilość porcji: 4

Składniki:

800 g wołowiny
500 g kiszonej kapusty
2 duże cebule
1 łyżka kminku (zmielonego w moździerzu)
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
180 ml jogurtu naturalnego 0%

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę mięso krótko obsmażamy (najlepiej jeśli możemy to zrobić w garnku, w którym później będziemy gotować danie) w celu zamknięcia porów – mięso będzie bardziej soczyste.
Dodajemy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy kminkiem, papryką i pieprzem i zalewamy ok. 200 ml wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu co najmniej 30 minut.
Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli nie jest zbyt soczysta dolewamy znów nieco wody) i dalej dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso i kapusta zmiękną (60-90 minut). Pod koniec doprawić solą i pieprzem według gustu i dodać jogurt naturalny.
Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Dzięki, dzięki :-)

  2. Grażyna pisze:

    Bardzo apetycznie wygląda. :-)

  3. Majana pisze:

    O,jaki pyszny gulasz! Podoba mi się:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top