Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i pieczarkami

na 8 października 2010 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (8 głosów, średnia: 2,50 z 5)
Loading...

zapiekanka z biala kielbasa

Drodzy goście, przyszła jesień i to jest czas by zacząć zajadać się nieco cięższymi, dostarczającymi większej ilości kalorii, potrawami. Bez wątpienia można do nich zaliczyć wszelkiego rodzaju zapiekanki, które są o tyle wygodne, że można w nich wykorzystać niemal dowolne składniki.
Dziś chciałbym Wam zaproponować zapiekankę ziemniaczaną z białą kiełbasą i pieczarkami – to doskonała propozycja na jesienny obiad. Jeśli przypadnie Wam do gustu spróbujcie innego wariantu zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą.

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i pieczarkami
Składniki na 3-4 porcje:– 5-6 białych kiełbas
– 8-12 dużych ziemniaków
– 10 dużych pieczarek
– 200 g żółtego sera
– olej do smażenia
– masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy i kroimy w plastry.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Przesmażamy je na mocno rozgrzanej patelni, tak aby się zbrązowiły, a nie udusiły. Na koniec doprawiamy solą.
Kiełbasę, jeśli jest surowa to sparzamy, a następnie kroimy w plasterki.
Dno i ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy warstwę ziemniaków. Przykrywamy ją kiełbasą zmieszaną z pieczarkami, na co nakładamy kolejną warstwę ziemniaków.
Całość posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 st. C.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Sławek pisze:

    Kubo, mógłbyś zaproponować może jakieś sosy do zapiekanek, ale takie bez śmietany? Moja dieta po prostu na to nie pozwala, a jestem fanem zapiekanek. Zastanawiam się, czy samo mleko z jajkami i przyprawami by wystarczyło, czy raczej będzie z tego klapa?

  2. Ania pisze:

    Rano wstałam z wielkim smakiem na zapiekanke…..i znalazłam ten przepis….Już nie moge sie doczekać az ją zrobię. Biegnę po ziemniaki:) Gratuluję strony, świetne przepisy. Nie raz juz korzystałam. Pozdrawaiam:)

    • Kuba pisze:

      Aniu, fajnie, że przepis Ci pasuje – zapraszam do częstych odwiedzin i komentowania wykorzystanych przepisów. Pozdrawiam! Ps. Daj znać, czy smakowało :-)

      • Ania pisze:

        Zapiekanka….przepyszna. Tylko nie posypywałam samym serem, a zalałam sosem smietanowo-serowym z rozbitym jajkiem. Jest rewelacyjna. Gorąco polecam.

  3. Kuba pisze:

    Kasiu, jeśli Ci smakowała, zapraszam do przyrządzenia tej, którą dziś zaserwowałem: http://www.kuba-pichci.pl/2010/11/biaa-kiebasa-pieczona-w-piwie.html

    Anonimie, cóż – z przyprawami jest tak, że każdy dodaje wg. swojego gustu – u mnie domownicy wolą nieco delikatniejsze dania. Mam nadzieję, że mimo wszystko zapiekanka smakowała.

  4. Anonymous pisze:

    wszystko ok ale stanowczo zabrakło ziół, szkoda że tak sztywno trzymałam się przepisu

  5. Kasia pisze:

    Biała kiełbasa! Mniam! :) mój tata oszaleje ze szczęścia, kiedy zrobię tą zapiekankę. Uściski :)

  6. Kuba pisze:

    Wisienko, polecam – będzie im smakowała.

    Majano, dzięki – miło mi. Coś się z komentarzami od rana działo, a ja myślałem, że nikogo nie zainteresował mój przepis….

    Wiosenko, owszem – smakuje bardzo dobrze. Polecam! :-)

  7. wiosenka27 pisze:

    Chętnie bym zjadła taką zapiekankę bo brzmi świetnie i napewno tak smakuje:)

  8. majana pisze:

    No, nareszcie mogę skomentować tę pysznie wyglądającą zapiekankę:))
    Chętnie bym taką u siebie na obiad widziała. Ja z ziemniakami to tak na bakier jestem,ale od czasu do czasu chłopakom lubię jakąś ziemniaczaną niespodzianke sprawić;)
    Pozdrowienia:)

  9. Wisienka pisze:

    Zapamiętam sobie ten przepis, pewnie się spodoba moim mięsożercom :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top