Drodzy goście, przyszła jesień i to jest czas by zacząć zajadać się nieco cięższymi, dostarczającymi większej ilości kalorii, potrawami. Bez wątpienia można do nich zaliczyć wszelkiego rodzaju zapiekanki, które są o tyle wygodne, że można w nich wykorzystać niemal dowolne składniki.
Dziś chciałbym Wam zaproponować zapiekankę ziemniaczaną z białą kiełbasą i pieczarkami – to doskonała propozycja na jesienny obiad. Jeśli przypadnie Wam do gustu spróbujcie innego wariantu zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą.
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i pieczarkami
Składniki na 3-4 porcje:– 5-6 białych kiełbas
– 8-12 dużych ziemniaków
– 10 dużych pieczarek
– 200 g żółtego sera
– olej do smażenia
– masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy i kroimy w plastry.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Przesmażamy je na mocno rozgrzanej patelni, tak aby się zbrązowiły, a nie udusiły. Na koniec doprawiamy solą.
Kiełbasę, jeśli jest surowa to sparzamy, a następnie kroimy w plasterki.
Dno i ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy warstwę ziemniaków. Przykrywamy ją kiełbasą zmieszaną z pieczarkami, na co nakładamy kolejną warstwę ziemniaków.
Całość posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 st. C.
Smacznego!
Kubo, mógłbyś zaproponować może jakieś sosy do zapiekanek, ale takie bez śmietany? Moja dieta po prostu na to nie pozwala, a jestem fanem zapiekanek. Zastanawiam się, czy samo mleko z jajkami i przyprawami by wystarczyło, czy raczej będzie z tego klapa?
Witaj! Możesz przygotować beszamel (http://www.kuba-pichci.pl/2010/08/cannelloni-ze-szpinakiem.html) – wprawdzie jest mąka i masło, ale ich ilość można zredukować. Jeśli i to dla Ciebie jest zbyt kaloryczne, to wydaje mi się, że mleko + jajka + przyprawy (do zapiekanki idealna jest gałka muszkatołowa, ale koniecznie świeżo starta!) będzie super. Przygotowuję taki sos do zapiekanek chlebowych i naprawdę daje radę.
Rano wstałam z wielkim smakiem na zapiekanke…..i znalazłam ten przepis….Już nie moge sie doczekać az ją zrobię. Biegnę po ziemniaki:) Gratuluję strony, świetne przepisy. Nie raz juz korzystałam. Pozdrawaiam:)
Aniu, fajnie, że przepis Ci pasuje – zapraszam do częstych odwiedzin i komentowania wykorzystanych przepisów. Pozdrawiam! Ps. Daj znać, czy smakowało :-)
Zapiekanka….przepyszna. Tylko nie posypywałam samym serem, a zalałam sosem smietanowo-serowym z rozbitym jajkiem. Jest rewelacyjna. Gorąco polecam.
Kasiu, jeśli Ci smakowała, zapraszam do przyrządzenia tej, którą dziś zaserwowałem: http://www.kuba-pichci.pl/2010/11/biaa-kiebasa-pieczona-w-piwie.html
Anonimie, cóż – z przyprawami jest tak, że każdy dodaje wg. swojego gustu – u mnie domownicy wolą nieco delikatniejsze dania. Mam nadzieję, że mimo wszystko zapiekanka smakowała.
wszystko ok ale stanowczo zabrakło ziół, szkoda że tak sztywno trzymałam się przepisu
Biała kiełbasa! Mniam! :) mój tata oszaleje ze szczęścia, kiedy zrobię tą zapiekankę. Uściski :)
Wisienko, polecam – będzie im smakowała.
Majano, dzięki – miło mi. Coś się z komentarzami od rana działo, a ja myślałem, że nikogo nie zainteresował mój przepis….
Wiosenko, owszem – smakuje bardzo dobrze. Polecam! :-)
Chętnie bym zjadła taką zapiekankę bo brzmi świetnie i napewno tak smakuje:)
No, nareszcie mogę skomentować tę pysznie wyglądającą zapiekankę:))
Chętnie bym taką u siebie na obiad widziała. Ja z ziemniakami to tak na bakier jestem,ale od czasu do czasu chłopakom lubię jakąś ziemniaczaną niespodzianke sprawić;)
Pozdrowienia:)
Zapamiętam sobie ten przepis, pewnie się spodoba moim mięsożercom :)