Chleb cytrynowy

na 7 października 2010 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W ostatniej chwili trwania Weekendowej Piekarni #87 upiekłem zaproponowany przez Magdę z Vege Świata chleb cytrynowy. Byłem nastawiony do niego nieco podejrzliwie, bo nigdy wcześniej nie jadłem pieczywa z dodatkiem cytrusów. Ale efekt bardzo mi się spodobał – konkretny, aromatyczny i nieco słodki za sprawą miodu środek otoczony chrupiącą, słono kwaśną skórką – rewelacja.

Zapraszam do skosztowania moich innych chlebów, także tych powstałych w ramach Weekendowej Piekarni.

Przepis na chleb cytrynowy

Przepis oryginalny znajdziecie TU, ja go nieco zmodyfikowałem pod kątem pieczenia w garnku rzymskim.

Składniki na 1 bochenek:

  • 25 g drożdży (użyłem torebki suszonych)
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g miodu (przez pomyłkę dałem nieco więcej, ok. 40-50 g i wyszło mu to na dobre)
  • 260 g mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
  • 480g mąki pszennej (użyłem chlebowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cieniutko pokrojona cytryna
  • sól morska (gruboziarnista)

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać w wodzie.
  2. Dodać olej i miód.
  3. Wmieszać mąki, zagniatać 10 min.
  4. Dodać sól i zagniatać kolejne 5 min.
  5. Oliwą z oliwek posmarować wnętrze garnka rzymskiego do pieczenia chleba, do którego przekładamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
  6. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy formę do piekarnika, który następnie rozgrzewamy do 225 C.
  7. Gdy temperatura osiągnie pożądany poziom, spryskujemy ścianki piecyka wodą i zmniejszamy temperaturę 175 C.
  8. Po 20 min wypuszczamy parę z piekarnika i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Karmel-itka. pisze:

    widzę, że i Ty postanowiłeś upiec słoneczny bochenek. pięknie Ci wyrósł ;]

  2. EVE pisze:

    piękny ten chlebek u Ciebie :)
    a cytryny wyglądają jak malowane kwiaty :)))
    też miałam go piec, ale zmogło mnie przeziębienie…

  3. Kuba pisze:

    Aga, dzięki!

    Komarko, faktycznie tak jadłem – był pyszny!

    Emmo, ha! Nic dziwnego, wszak to drożdżówka :-))))

  4. emma001 pisze:

    taki chlebek to ja moge jeśc jak drożdzówke ;)

  5. Komarka pisze:

    Wyobrażam sobie, że pachnie pięknie :) Schrupałabym z twarożkiem i miodem :) Pozdrawiam!

  6. aga pisze:

    ladny chlebek, a te cytrynki wygladaja uroczo:)

  7. Kuba pisze:

    Paula, :-)))

  8. Paula pisze:

    fajny ten Twój chlebek :)

  9. Kuba pisze:

    Dzięki Majano :-)

  10. majana pisze:

    Świetny jest Twój chlebek Kubo!:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top