Karaibska zupa z dyni z mlekiem kokosowym

na 15 października 2010 13 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na karaibską zupę z dyni, o której usłyszałem podczas wspólnego gotowania w siedzibie Winiar (o czym napisze w najbliższych dniach). Przepis pochodzi z bloga Pieprz czy wanilia.

Zupa jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a to zapewne za sprawą dodatku curry. Dodatek pora wydaje się być koniecznością, gdyż sama zupa jest bardzo delikatna w smaku i bez niego mogłaby być wręcz mdła.

To już kolejna zupa z dyni w ostatnim czasie, bardzo mi one zasmakowały i chętnie spróbuję jeszcze innych wariacji na ten temat.

Polecam również inne zupy z dynią:

karaibska zupa z dyni z mlekiem kokosowym

przepis na karaibską zupę z dyni z mlekiem kokosowym

składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 600 g dyni
  • 2 średnie ziemniaki
  • 750 ml bulionu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 średni por

przygotowanie:

  1. Na maśle szklimy posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Przesmażamy około minutę, a następnie zalewamy bulionem.
  2. Doprawiamy curry i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut.
    Gdy warzywa ją już ugotowane, dodajemy połowę natki pietruszki i miksujemy blenderem.
  3. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku (doprawiłem odrobiną płatków chilli) i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
  4. Podajemy z krążkami pora przesmażonymi na maśle.

Smacznego!

Tagi: , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

13 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Monika pisze:

    Właśnie wróciłam z Tanzanii gdzie jadłam taka zupę. Nie sądzilam ze uda mi sie ja odtworzyć. Dzięki Twojemu przepisowi sie udało! Dziękuje. Była pyszna. Wpisuje na stałe do jadłospisu.

  2. atina pisze:

    O proszę moja ukochana zupa dyniowa! bardzo ją lubię:) I przepis też miałam od Małgosi ;)
    Pozdrawiam :)

  3. Kuba pisze:

    Komarko, o tak! Dodatek kuminu to bardzo fajna propozycja. Nestępnym razem chętnie soróbuję.

    Ago, dzięki!

    Asix, smakowała?

    Asiejo, prawda, że kolor cudny? Taki jesienny.. Pozdrawiam!

    Flusso, strasznie się cieszę. Koniecznie daj znać czy smakowała!

    Majano, zgadzam się w pełni! :-)

    Karmel-itko, no jasne, że przenosi. Od razu się cieplej robi :-)

    Paulo, dzięki!

    Bea, chętnie wypróbuję, tym bardziej, że mam jeszcze kawałek dyni do wykorzystania. Dzięki!

  4. Bea pisze:

    O tak, ta zupa jest pyszna! :)
    Ja robilam tez w bardzo podobnej wersji, tym razem bez pora – moze tez Ci posmakuje? ;)
    http://www.beawkuchni.com/2008/10/festiwal-dyni-cz2.html

    Pozdrawiam serdecznie!

  5. Paula pisze:

    pyszna, kremowa, jesienna zupka :)

  6. Karmel-itka. pisze:

    no, no… z nutką kokosową.
    z pewnością daje jej to niezwykły smak.
    i przenosi w dalekie kraje, na karaibską plażę ;]

  7. majana pisze:

    O tak, ta zupa jest pyszna, a dodatek mleka kokosowego nadaje jej fajny zapach i smak:)
    Pozdrowienia:)

  8. flusso pisze:

    Kolejny Twój przepis, który wypróbuję :)

  9. asieja pisze:

    lubię dyniowe zupy. bardzo nawet. za smak i za kolor.

  10. asix pisze:

    O! tego właśnie szukałam! sezonowo i pysznie:)

  11. aga pisze:

    smakowita zupka:) chetnie bym zjadla taka:)

  12. Komarka pisze:

    Od tygodnia chodzi za mną taka zupa – dyniowa, lekko egzotyczna za sprawą mleka kokosowego :) Jeszcze tylko szczyptę kuminu sobie dorzucę :) Pozdrawiam jesienni!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top