Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na karaibską zupę z dyni, o której usłyszałem podczas wspólnego gotowania w siedzibie Winiar (o czym napisze w najbliższych dniach). Przepis pochodzi z bloga Pieprz czy wanilia.
Zupa jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a to zapewne za sprawą dodatku curry. Dodatek pora wydaje się być koniecznością, gdyż sama zupa jest bardzo delikatna w smaku i bez niego mogłaby być wręcz mdła.
To już kolejna zupa z dyni w ostatnim czasie, bardzo mi one zasmakowały i chętnie spróbuję jeszcze innych wariacji na ten temat.
Polecam również inne zupy z dynią:
przepis na karaibską zupę z dyni z mlekiem kokosowym
składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 600 g dyni
- 2 średnie ziemniaki
- 750 ml bulionu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka natki pietruszki
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 średni por
przygotowanie:
- Na maśle szklimy posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Przesmażamy około minutę, a następnie zalewamy bulionem.
- Doprawiamy curry i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut.
Gdy warzywa ją już ugotowane, dodajemy połowę natki pietruszki i miksujemy blenderem. - Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku (doprawiłem odrobiną płatków chilli) i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
- Podajemy z krążkami pora przesmażonymi na maśle.
Smacznego!
Właśnie wróciłam z Tanzanii gdzie jadłam taka zupę. Nie sądzilam ze uda mi sie ja odtworzyć. Dzięki Twojemu przepisowi sie udało! Dziękuje. Była pyszna. Wpisuje na stałe do jadłospisu.
Miło mi :-) Pozdrawiam!
O proszę moja ukochana zupa dyniowa! bardzo ją lubię:) I przepis też miałam od Małgosi ;)
Pozdrawiam :)
Komarko, o tak! Dodatek kuminu to bardzo fajna propozycja. Nestępnym razem chętnie soróbuję.
Ago, dzięki!
Asix, smakowała?
Asiejo, prawda, że kolor cudny? Taki jesienny.. Pozdrawiam!
Flusso, strasznie się cieszę. Koniecznie daj znać czy smakowała!
Majano, zgadzam się w pełni! :-)
Karmel-itko, no jasne, że przenosi. Od razu się cieplej robi :-)
Paulo, dzięki!
Bea, chętnie wypróbuję, tym bardziej, że mam jeszcze kawałek dyni do wykorzystania. Dzięki!
O tak, ta zupa jest pyszna! :)
Ja robilam tez w bardzo podobnej wersji, tym razem bez pora – moze tez Ci posmakuje? ;)
http://www.beawkuchni.com/2008/10/festiwal-dyni-cz2.html
Pozdrawiam serdecznie!
pyszna, kremowa, jesienna zupka :)
no, no… z nutką kokosową.
z pewnością daje jej to niezwykły smak.
i przenosi w dalekie kraje, na karaibską plażę ;]
O tak, ta zupa jest pyszna, a dodatek mleka kokosowego nadaje jej fajny zapach i smak:)
Pozdrowienia:)
Kolejny Twój przepis, który wypróbuję :)
lubię dyniowe zupy. bardzo nawet. za smak i za kolor.
O! tego właśnie szukałam! sezonowo i pysznie:)
smakowita zupka:) chetnie bym zjadla taka:)
Od tygodnia chodzi za mną taka zupa – dyniowa, lekko egzotyczna za sprawą mleka kokosowego :) Jeszcze tylko szczyptę kuminu sobie dorzucę :) Pozdrawiam jesienni!