Truskawkowy śmietanowiec

na 5 czerwca 2009 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Powoli mija pierwszy tydzień Weekendowej Cukierni i czas publikować efekty naszych prac. Jako gospodarz pragnę jako zaprezentować się jako pierwszy.

truskawkowy smietanowiec 1

Przygotowanie poniższego śmietanowca nie sprawiło mi żadnej trudności. Jedyne co mogę od siebie dodać, to uwaga, że z podajej ilośći składników wyszło mi nieco za dużo masy śmietanowej przez co zabrakło miejsca na galaretkę. Uporałem się z tym problemem wkładając do czterech kieliszków po truskawce i przekładając tam po łyżce masy, a całość zalałem odrobiną galaretki. W ten oto sposób przygotowałem nie jeden a dwa desery :-)

truskawkowy smietanowiec 2

Sam śmietanowiec smakował nam bardzo i z pewnością niejednokrotnie do niego wrócę wypróbowując różne warianty.

truskawkowy smietanowiec 4

przepis na truskawkowego śmietanowca

składniki:

  • 250 g biszkoptów
  • powidła śliwkowe – Mała uwaga. Wiem, że powidła mogą być trudnodostępne poza Polską, dlatego można je zastąpić czymś innym – wszystko w Waszych rękach.
  • 1 l śmietany tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 1 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

przygotowanie:

  1. Biszkopty układamy w tortownicy, tak aby utworzyły zwarty spód pod nasze ciasto. Wolne przestrzenie możemy wypełnić pokruszonymi częściami.
  2. Biszkopty trzeba jakoś zwilżyć. Większość osób używa w tym celu alkoholu, ja wolę zastosować rozcieńczony sok np. wiśniowy. Tak nasączone biszkopty smarujemy powidłami.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i mieszając od czasu do czasu czekamy aż ostygnie (należy zwracać uwagę czy nie zastyga).
  4. Schłodzone śmietany ubijamy mikserem dodając cukier puder.
  5. Do ubitej śmietany powoli dodajemy żelatynę i miksujemy.
  6. Do masy śmietanowej wrzucamy umyte i podzielone na ćwiartki truskawki (około 750 g, resztę pokroić w połówki). Dodajemy także startą czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką.
  7. Wykładamy na spód biszkoptowy a na wierzchu układamy pozostałe truskawki. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
  8. W oczekiwaniu na schłodzenie się masy, przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ją również należy ostudzić mieszając tak, aby nie zastygła. Gdy już temperatura wystarczająco opadnie wylewamy ją na wierzch naszego śmietanowca i znowu wstawiamy do lodówki przynajmniej do czasu aż galaretka się całkowicie zetnie.

Smacznego!

truskawkowy smietanowiec 3

(Visited 6 times, 1 visits today)

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Abi, truskawki za granicą (czyli gdzie właściwie?) są problemem? Nie spodziewałem się tego!

    Olciaky, dzięki!

  2. Olciaky pisze:

    Cudowny:)))

  3. Abi pisze:

    spokojnie, powidła to nie taki wielki problem za granicą ;) gorzej, że polskich truskawek nie ma…
    samo ciasto wygląda strasznie apetycznie, mmm :)

  4. Kuba pisze:

    Dzięki za miłe komentarze. Śmietanowiec faktycznie był bardzo smaczny i chętnie go wkrótce powtórzę. Z pewnością spróbuję winnej galaretki Zawszepolki, bo mnie niezwykle zainteresowała.

    Komarka – czekolada bardzo lubi powidła moim zdaniem i takie połączenie jest mnaim mniam. A z galaretkami też kiedyś jadłem ale to było tak dawno, że chętnie sobie przypomnę ten smak.

    Kb – z prawdiwym biszkoptem jest pewnie jeszcze smakowitszy, ten jednak jest szybszy i prostszy. A ja jestem leniuchem jednak :-)

  5. kb pisze:

    Uwielbiam takie ciasta. Robię podobne (bez czekolady i z prawdziwym biszkoptem), ale to muszę KONIECZNIE wypróbować

  6. Komarka pisze:

    Bardzo mi się podoba połączenie z powidłami i kawałkami czekolady :) Muszę spróbować Twoją wersję, bo w moim domu śmietanowcem nazywało się ciasto na śmietanie z mnóstwem kolorowych kostek galaretek w środku (inaczej terakota) :)

  7. majana pisze:

    Alez cudo! :))

  8. margot pisze:

    Tak piękne tobie Kuba wyszło to ciasto/deser,bo ,że jest pyszne to ja wiem :) Mi też się ledwo zmieściło ,ale galaretki agarowe takie że szybko się siadają i jakoś je dopchałam na wierzchu :D

  9. Mafilka pisze:

    Robię to cudo jutro ;)
    Panie Gospodarzu pięne jest, a to w kieliszkach jeszcze piękniejsze :-)

  10. zawszepolka pisze:

    Kuba bardzo rasowy :) Mnie sie zmiescil do tortownicy ale byl pod sam wierzch :) Ja zrobilam we wtorek wieczorem. W srode przyjechali goscie sztuk 3 i dzisiaj juz nie ma ani kawaleczka :) Jest pyszny! Przepis wstawie u siebie jak goscie pojada czyli w niedziele wieczorem :)
    Dziekuje za super przepis i za tak swietne Gospodarzenie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top