Kurczak w panierce ze słonych paluszków

na 20 maja 2009 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Generalnie staram się nie jeść za dużo mięsa. Nie jestem radykalnym wegetarianinem ale staram się mało mięsnych potraw jeść. Wyjątkiem są ryby i drób – podobno zdrowe itd. :-)

Ostatnio upiekłem kurczakowe pałeczki (oficjalnie są to podudzia – śmieszna nazwa) w panierce ze słonych paluszków. Trochę opierałem się na przepisie Nigelli, ale dodałem też co nie co od siebie. Abu kurczak był soczysty moczę go w marynacie na bazie maślanki.

kurczak w panierce ze slonych paluszkow

przepis na kurczaka w panierce ze słonych paluszków

składniki:

  • 9 kurczakowych podudzi
  • 500 ml maślanki
  • 50 ml oleju z pestek winogron (może być inny roślinny)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • 100-150 g paluszków słonych (mogą być też np. z makiem lub sezamem)
  • łyżka przyprawy do drobiu

przygotowanie:

  1. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z maślanką, miodem i olejem. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Do marynaty włożyć umyte i osuszone pałeczki kurczaka i zostawić na noc w lodówce.
  3. Następnego dnia wyjąć kurczaka na durszlak, pozwolić aby nadmiar maślanki spłynął z niego.
  4. W międzyczasie włożyć do woreczka paluszki, woreczek zamknąć a paluszki potraktować wałkiem do ciasta. Wałkować aż paluszki zamienią się w dość drobny proszek. Ale nie całkiem drobny, bo coś musi czasem chrupać!
  5. Paluszki (a raczej to co z nich zostało) wymieszać z łyżką przyprawy do drobiu w miseczce.
  6. Pałeczki dokładnie obtoczyć w uzyskanej panierce i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
  7. Piec około 30 minut w temperaturze 220 st.C.

Do tego kurczaka doskonale pasowały zapiekane ziemniaki z olejem sezamowym.

Kilka ziemniaków należy umyć i podgotować nieco w mundurkach. Wyjąć z wrzątku ostudzić je nieco i obrać. Obrane pokroić w ćwiartki lub połówki (zależnie od wielkości) i wymieszać z dwoma łyżkami oleju sezamowego.

Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać razem z kurczakiem około 20 minut. Przed podaniem wymieszać je z posiekanymi świeżymi zieleninami (natką pietruszki, koperkiem, bazylię – decyzja należy do Ciebie, ja wykorzystałem wszystkie trzy razem).

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Holka Polka, oczywiście drób dostępny w zwykłych sklepach nie jest najzdrowszy. Kurczaki z hodowli nigdy nie będą tak smaczne i wartosciowe jak te z gospodarstw ekologicznych. Niemniej jednak nadal uważam, że drób jest lepszy niż mięso czerwone, choćby ze względów dietetycznych.

  2. holka polka pisze:

    przepis świetny, a co do "zdrowości" drobiu, to polemizowałabym. Wszystko jest pewnie tak napakowane antybiotykami i hormonami, że pewnie każde mięso do zdrowych nie należy:) pozdrawiam

  3. Kuba pisze:

    Aga & Edysia, ale ze mnie gapa – dziś dopiero widzę Wasze komentarze… Pozdrawiam!!

    Ilka, nie dziwi mnie Twój wybór – kurczak ten jest naprawdę smaczny :-)

  4. ilka_86 pisze:

    skuszę się właśnie na tego kurczaczka;) paluszki lizać;P

  5. edysia79 pisze:

    Podoba mi się ta panierka, więc przepis na pewno do wypróbowania.

  6. aga-aa pisze:

    te ziemniaczki szczególnie przypadły mi do gustu :)

  7. Kuba pisze:

    No zrobiłem taką z paluszków, bo przypomniało mi się, że robiłem kiedyś z krakersów i dobra była. No i ta też była ok :-)
    A marynatę polecam – mięsko jest delikatne i bardzo soczyste. Można nawet trochę dłużej piec, żeby panierka była bardziej chrupiąca.

  8. zawszepolka pisze:

    That looks fantastic! :))))
    Kurcze bo ja panierke z platkow kukurydzianych znam, z orzechow wloskich znam, tradycyjna znam, ale z paluszkow to nie widzialam ze taka fajna wychodzi! Podkradne sobie przepis na marynate :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top