Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką

na 21 maja 2009 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś jest niezwykle ważny dzień. Równo rok temu wsiedliśmy we dwójkę z Moją A. do samochodu i pojechaliśmy do śląskiego schroniska Fauna, skąd wróciliśmy już w trójkę. Od tego dnia mieszka z nami Pan Larosław, zwany też Larkiem, Laruniem, Kotkiem, Niuńkiem a czasem Łajzą (bo jak mam go inaczej nazwać jak łazi za wszystkimi pieskami jakie znajdą się w polu widzenia?).

Ponieważ Larek ze wszystkich psich smakołyków, łącznie z gotowaną wołowiną, kostkami i wędzonymi gryzakami lubi suchy chleb i bułki, postanowiłem upiec jego ulubione bułeczki drożdżowe. Bez obaw – nie karmimy go pieczywem ani słodyczami, nie mniej jednak kiedy tylko widzi te smakołyki zaraz dostaje głupawki i zmusza po poczęstowania chociażby maleńkim kawałkiem ciasta.

Larosław

Larosław

Bułeczki przygotowałem na bazie cebularzy, które w ubiegły weekend królowały w Weekendowej Piekarni #31.

buleczki drozdzowe z marmolada i kruszonka 01

przepis na bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką

składniki:

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ½ kg mąki krupczatki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 dag margaryny

Na wierzch:

  • dowolna marmolada, na użyłem truskawkowej

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki masła

przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszyć, zmieszać z cukrem i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Mleko zmieszać z margaryną aż ta się rozpuści.
  2. Do miski przesiać mąkę z solą i dodać mleko z margaryną. Dodać roztrzepane jajko zostawiając odrobinę na posmarowanie bułeczek. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Być może trzeba będzie dodać odrobinę mąki.
  3. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  4. Gry ciasto wyrośnie podzielić je na 12 części i z każdej uformować krążek o grubości 1 cm. Na środek nałożyć marmoladę. Brzegi bułeczek posmarować resztą jajka i odstawić na około 15 minut.
  5. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C.
  6. Teraz można przygotować kruszonkę. Ręcznie wymieszać składniki w miseczce do czasu uzyskania pożądanych bryłek. Posypać nimi bułeczki przed wstawieniem do piekarnika.
  7. Piec do czasu zarumienienia bułeczek, czyli około 20-25 minut.

Smacznego!

truskawki...

truskawki…

...już po truskawkach :-)

…już po truskawkach :-)

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba napisał(a):

    Anonimie, zachęcam, bo są naprawdę pyszne! Daj znać czy i Tobie smakowały. Pozdrawiam!

  2. Anonymous napisał(a):

    : D mniam… :P

  3. Anonymous napisał(a):

    hahaa. :P
    bardzo smacznie wyglądają :p i tak … zaraz musze sobie zrobić takie drożdżówki bo wygladaja tak smakowicie i narobiły mi apetytu .:D
    Pozdrawiaam. . . d:

  4. Kuba napisał(a):

    Kurcze, nawet nie zauważyłem, że mam komentarze od odpisania :-)

    Mafilka, muszę spróbować takiej bułeczki z budyniem. Musi smakować wspaniale!

    Pinos, koty nie pieką bo pewnie mają cztery lewe łapy :-)

    Anoinm, chętnie spróbuję Twojej propozycji. Może nawet jutro… Dzięki!

  5. Anonymous napisał(a):

    Niebo w gębie! Ja zrobiłam z serkiem białym zmieszanym z masłem, cukrem waniliowym i budyniem. A drugą część z jabłkami i cynamonem.
    Pyszne! Dziękuję za przepis prosty i niekłopotliwy

  6. Pinos napisał(a):

    Ja też bardzo lubię drożdżówki. Muszę zapytać koty, czemu mi nie pieką…

  7. Mafilka napisał(a):

    Pomysł używania ciasta cebularzowego i mnie przyszedł do głowy, i zrobiłam na jego bazie drożdżówkę z budyniem i kruszonką. Pysznie chrupała :-)
    A Twoje bułeczki są tak zachęcające, że się Panu Larosławowi wcale nie dziwię ;)
    Pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top