Dziś jest niezwykle ważny dzień. Równo rok temu wsiedliśmy we dwójkę z Moją A. do samochodu i pojechaliśmy do śląskiego schroniska Fauna, skąd wróciliśmy już w trójkę. Od tego dnia mieszka z nami Pan Larosław, zwany też Larkiem, Laruniem, Kotkiem, Niuńkiem a czasem Łajzą (bo jak mam go inaczej nazwać jak łazi za wszystkimi pieskami jakie znajdą się w polu widzenia?).
Ponieważ Larek ze wszystkich psich smakołyków, łącznie z gotowaną wołowiną, kostkami i wędzonymi gryzakami lubi suchy chleb i bułki, postanowiłem upiec jego ulubione bułeczki drożdżowe. Bez obaw – nie karmimy go pieczywem ani słodyczami, nie mniej jednak kiedy tylko widzi te smakołyki zaraz dostaje głupawki i zmusza po poczęstowania chociażby maleńkim kawałkiem ciasta.

Larosław
Bułeczki przygotowałem na bazie cebularzy, które w ubiegły weekend królowały w Weekendowej Piekarni #31.
przepis na bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką
składniki:
Ciasto:
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- ½ kg mąki krupczatki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 6 dag margaryny
Na wierzch:
- dowolna marmolada, na użyłem truskawkowej
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki masła
przygotowanie:
- Drożdże rozkruszyć, zmieszać z cukrem i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mleko zmieszać z margaryną aż ta się rozpuści. - Do miski przesiać mąkę z solą i dodać mleko z margaryną. Dodać roztrzepane jajko zostawiając odrobinę na posmarowanie bułeczek. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Być może trzeba będzie dodać odrobinę mąki.
- Odstawić przykryte w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
- Gry ciasto wyrośnie podzielić je na 12 części i z każdej uformować krążek o grubości 1 cm. Na środek nałożyć marmoladę. Brzegi bułeczek posmarować resztą jajka i odstawić na około 15 minut.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C.
- Teraz można przygotować kruszonkę. Ręcznie wymieszać składniki w miseczce do czasu uzyskania pożądanych bryłek. Posypać nimi bułeczki przed wstawieniem do piekarnika.
- Piec do czasu zarumienienia bułeczek, czyli około 20-25 minut.
Smacznego!

truskawki…

…już po truskawkach :-)
Anonimie, zachęcam, bo są naprawdę pyszne! Daj znać czy i Tobie smakowały. Pozdrawiam!
: D mniam… :P
hahaa. :P
bardzo smacznie wyglądają :p i tak … zaraz musze sobie zrobić takie drożdżówki bo wygladaja tak smakowicie i narobiły mi apetytu .:D
Pozdrawiaam. . . d:
Kurcze, nawet nie zauważyłem, że mam komentarze od odpisania :-)
Mafilka, muszę spróbować takiej bułeczki z budyniem. Musi smakować wspaniale!
Pinos, koty nie pieką bo pewnie mają cztery lewe łapy :-)
Anoinm, chętnie spróbuję Twojej propozycji. Może nawet jutro… Dzięki!
Niebo w gębie! Ja zrobiłam z serkiem białym zmieszanym z masłem, cukrem waniliowym i budyniem. A drugą część z jabłkami i cynamonem.
Pyszne! Dziękuję za przepis prosty i niekłopotliwy
Ja też bardzo lubię drożdżówki. Muszę zapytać koty, czemu mi nie pieką…
Pomysł używania ciasta cebularzowego i mnie przyszedł do głowy, i zrobiłam na jego bazie drożdżówkę z budyniem i kruszonką. Pysznie chrupała :-)
A Twoje bułeczki są tak zachęcające, że się Panu Larosławowi wcale nie dziwię ;)
Pozdrawiam :-)