Klopsiki z serem feta to smakołyk, który miałem okazję poznać kilka lat temu zwiedzając Helladę. To fajne urozmaicenie dla klasycznych klopsików, które goszczą na naszych stołach dość często. Zapraszam!
Przepis na klopsiki z serem feta w sosie pomidorowym
Składniki:
- 750 g indyczego mięsa mielonego
- 100 g ugotowanego ryżu
- opakowanie sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 350 ml bulionu
- 350 ml pulpy pomidorowej
- 350 ml śmietany
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.
Formujemy kulki, do środka każdej wkładając kostkę sera. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i krótko obsmażamy. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku.
Bulion mieszamy z pulpą pomidorową i śmietaną (jeśli bulion jest gorący, śmietanę trzeba zahartować!). Doprawiamy bazylią, rozmarynem, solą i pieprzem i mieszamy.
Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Smacznego!
a czy to naczynie żaroodporne ma być z pokrywką czy może być bez ? Miałem ale jakoś się stłukła :)
Jeśli nie masz pokrywki to nic złego. Można zapiec bez niej. Ewentualnie jeśli zajdzie taka potrzeba, to można przykryć danie folią aluminiową.
Super!
Właśnie zrobiłam je w wersji studenckiej (zwykłe mięso mielone, tańszy ser – podróbka fety) i również wyszło fantastycznie. Dzięki za przepis :)
Cieszę się, że Ci smakowało. Co do składników, to fajnie, że kombinujesz – sam też zwykle nie trzyma się sztywno przepisu, ale staram się dać coś od siebie. Pozdrawiam!
Przepis brzmi super…
… ale czym jest i skąd się bierze pulpa pomidorowa?
(serio, wiele przepisów przejrzałam, ale taki zwrot widzę pierwszy raz w życiu)
Ja pulpę pomidorową kupuję w sklepie. To coś między koncentratem, przecierem a ketchupem. Stosuję bardzo często, w zasadzie do wszystkich sosów pomidorowych. Polecam!
Pyszne polaczenie! Lubie klopsiki z indyczego miesa, sa takie delikatne.
To prawda, są smaczniejsze niż z innych gatunków mięs. Pozdrawiam!
Kubo, fantastyczne!
niebywały pomysł na odmianę dla zwykłych klopsów w pomidorowym sosie. barwo!
Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam!
Świetne klopsiki ! Ja też robię zawsze z mięsa indyczego.
Pozdrowienia :)