Klopsiki z serem feta w sosie pomidorowym

na 25 maja 2012 11 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Klopsiki z serem feta to smakołyk, który miałem okazję poznać kilka lat temu zwiedzając Helladę. To fajne urozmaicenie dla klasycznych klopsików, które goszczą na naszych stołach dość często. Zapraszam!

Przepis na klopsiki z serem feta w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 750 g indyczego mięsa mielonego
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • opakowanie sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 350 ml bulionu
  • 350 ml pulpy pomidorowej
  • 350 ml śmietany

Przygotowanie:

Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.
Formujemy kulki, do środka każdej wkładając kostkę sera. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i krótko obsmażamy. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku.
Bulion mieszamy z pulpą pomidorową i śmietaną (jeśli bulion jest gorący, śmietanę trzeba zahartować!). Doprawiamy bazylią, rozmarynem, solą i pieprzem i mieszamy.
Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

11 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Axel pisze:

    a czy to naczynie żaroodporne ma być z pokrywką czy może być bez ? Miałem ale jakoś się stłukła :)

  2. Justyna pisze:

    Super!
    Właśnie zrobiłam je w wersji studenckiej (zwykłe mięso mielone, tańszy ser – podróbka fety) i również wyszło fantastycznie. Dzięki za przepis :)

    • Kuba pisze:

      Cieszę się, że Ci smakowało. Co do składników, to fajnie, że kombinujesz – sam też zwykle nie trzyma się sztywno przepisu, ale staram się dać coś od siebie. Pozdrawiam!

  3. JM pisze:

    Przepis brzmi super…
    … ale czym jest i skąd się bierze pulpa pomidorowa?
    (serio, wiele przepisów przejrzałam, ale taki zwrot widzę pierwszy raz w życiu)

    • Kuba pisze:

      Ja pulpę pomidorową kupuję w sklepie. To coś między koncentratem, przecierem a ketchupem. Stosuję bardzo często, w zasadzie do wszystkich sosów pomidorowych. Polecam!

  4. Maggie pisze:

    Pyszne polaczenie! Lubie klopsiki z indyczego miesa, sa takie delikatne.

  5. karmel-itka pisze:

    Kubo, fantastyczne!
    niebywały pomysł na odmianę dla zwykłych klopsów w pomidorowym sosie. barwo!

  6. Majana pisze:

    Świetne klopsiki ! Ja też robię zawsze z mięsa indyczego.
    Pozdrowienia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top