Tarator

na 24 maja 2012 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Wraz z nadejściem ciepłych dni wraca ochota na orzeźwiające chłodniki. Tarator to klasyczna zupa rodem z Bułgarii, przyrządzana na wiele sposobów i z wykorzystaniem przeróżnych składników. Tym razem oparłem ją na jogurcie naturalnym, ale oryginalnie powinienem użyć zsiadłego mleka (każdy wie, że zarówno jedno jak i drugie jest idealne, gdy żar leje się z nieba).

Przepis na tarator

Składniki:

  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 3 ogórki zielone
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • biały pieprz
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub siekamy w drobne paski.
Przekładamy je do miski i obficie solimy, aby puściły sok. Gdy to nastąpi, sok odlewamy, a ogórki odciskamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy, razem z ogórkami do jogurtu.
Doprawiamy do smaku i dodajemy kostki lodu.
Zupę można wstawić na jakiś czas do lodówki by się przegryzła i schłodziła, ale dla mnie była smaczna już kilka minut po jej przyrządzeniu.
Podajemy posypaną posiekanym koperkiem.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Nigdy nie jadłam takiego chłodnika, ale pomysł bardzo mi się podoba:) pozdrawiam

  2. Maggie pisze:

    Troche jak mizeria, tyle, ze w formie zupy :)

  3. GastroMonia pisze:

    faktycznie, coś naprawdę ciekawego:)

  4. Majana pisze:

    Nigdy nie jadłam takiej zupy. Chętnie bym spróbowała:)
    Pozdrawiam i zyczę miłego dnia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top