Szkoła Dobrego Smaku 2012

na 18 maja 2012 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Poniżej zamieszczam informację prasową od Organizatorów Festiwalu Dobrego Smaku.

Festiwal Dobrego Smaku: gotuj z najlepszymi kucharzami

 Od 24 maja do 27 maja trwać będzie w Łodzi Festiwalu Dobrego Smaku. Oprócz konkursów na dania, desery i kawy, zaplanowano Szkołę Dobrego Smaku, gdzie można gotować pod okiem znanych i lubianych kucharzy

Szkoła Dobrego Smaku jest uzupełnieniem programu Festiwalu Dobrego Smaku. Dotychczas organizowano ją w formie kilkugodzinnych warsztatów kulinarnych, które prowadzili kucharze ze znanych łódzkich restauracji oraz gwiazdy telewizyjnych kuchni. W tym roku uczestnicy szkoły będą gotować z Grzegorzem Łapanowskim, znanym z antenty TVN i Kuchni+ propagatorem regionalnych i sezonowych produktów. Przekona nas, że nasza tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, że warto sięgnąć po polskie zdrowe produkty sezonowe, jak bób, groszek, truskawka.

Dodatkowo, w niedzielę gotować będą Kamil Srok i Robert Kaszycki – zeszłoroczni laureaci FDS z restauracji Cammino. Na przygotowane przez nich danie głosowało jury oraz publiczność. To będzie dobra okazja, aby poznać tajemnicę „Wspomnienia z Lazurowego Wybrzeża”.

Ale nie samym gotowaniem człowiek żyje, zwłaszcza, że jedzenie dobrze jest popić czymś dobrym, np….winem. O dobieraniu win do posiłków oraz coraz popularniejszej kulturze picia tego szlachetnego trunku opowie sommalier Grzegorz Wrona, posiadacz certyfikatu Wine&Spirit Education Trust z Londynu. Uczestnicy będą próbować win nowej marki Celebro i poznawać sposoby serwowania tego trunku do różnych potraw.

W sobotę rano, i w niedzielę po degustacjach Laura Osęka, właścicielka księgarni Books for Cooks, opowie o historii książki kulinarnej (tej europejskiej i amerykańskiej) na przestrzeni czasu. Zostaną przedstawione zmiany jakie zaszły w samej formie książki i przepisach kulinarnych (ich formie i treści).

I jeszcze jedna nowość: warsztaty food design. Poprowadzi je Gosia Rygalik, uznana projektantka, na co dzień pracująca w Studio Rygalik. Uczestnicy będą uczyć się łączenia różnych kolorów, kształtów i konsystencji.

Uczestnicy po raz pierwszy gotować będą w City Residence, odnowionej kamienicy, w której mieszczą się apartamenty hotelowe.

By zgłosić się na warsztaty, trzeba wysłać mail z danymi na adres agencja@sbs-pr.com.pl

Dalszych informacji udziela biuro festiwalowe: Milena Piskorz (mail: m.piskorz@sbs-pr.com.pl, nr tel: 209 35 20)
www.festiwaldobregosmaku.eu; www.blog.festiwaldobregosmaku.eu

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Nieśka pisze:

    Grr czy akurat w tym czasie musi mnie nie być w Łodzi? Tak się fajnie zapowiada! I Pani z Books for Cooks będzie:) Bardzo miła pani;).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top