Tiramisu śliwkowe

na 5 listopada 2011 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Byłem w tym tygodniu na Górniaku (tak nazywa się jedno z większych łódzkich targowisk) i wróciłem do domu z torbą węgierek. Nawet nie sądziłem, można je jeszcze kupić w listopadzie, bo w mojej okolicy nigdzie ich nie ma, ale udało się. Ponieważ w lodówce stało opakowanie serka mascarpone pomyślałem o przygotowaniu jakiegoś deseru, który połączy oba składniki. Wybór padł na tiramisu – sprawdźcie, jaki efekt….

Przepis na śliwkowe tiramisu

Składniki:

  • 750 g śliwek
  • 100 g cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 40 ml likieru pomarańczowego
  • 50 dag mascarpone
  • 25 dag biszkoptów
  • 2 filiżanki espresso (może być inna, mocna kawa)
  • 750 g śliwek
  • 100 g cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, dzielimy a połówki i usuwamy pestki.
100 g cukru rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu, aż uzyskamy karmel. Należy zwracać uwagę, by go nie przypalić.
Gdy karmel będzie gotowy, dodajemy śliwki i sok pomarańczowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
Następnie miksujemy blenderem na do uzyskania gładkiego musu.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier puder ucieramy z żółtkami do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Dodajemy połowę likieru, ser mascarpone i delikatnie mieszamy.
Połowę biszkoptów nasączamy schłodzoną kawą i układamy na dnie naczynia ceramicznego.
Przykrywamy je warstwą z połowy powideł i połowy kremu.
Nasączamy drugą połowę biszkoptów, układamy kolejną warstwę, którą przykrywamy resztą powideł i kremu.
Wierzch posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. eMajdak pisze:

    Kuuuuba a masz jeszcze jakiś mały kawałek ? :)

  2. aga pisze:

    w sliwkowej wersji tez musi swietnie smakowac:)

  3. Majana pisze:

    O, ze sliwkami to jeszcze nie próbowałam. Wygląda znakomicie, a tiramisu baaardzo lubię.
    Pozdrowienia:)

  4. Agnieszka pisze:

    O, kolega też z Łodzi :)
    Za tiramisu nie przepadam, ale to wygląda mega apetycznie :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top