Tiramisu

na 29 sierpnia 2009 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Jak obiecałem, czas na kolejny kawowy deserek. Tiramisu to niezwykle popularny włoski deser serwowany na terenie niemal całego włoskiego buta na drugie śniadanie. Nazwa tłumaczona na język polski oznacza „poderwij mnie”, co doskonale charakteryzuje jego właściwości. Kopa daje mocne espresso, energii twarożek mascarpone. Przygotowanie wbrew pozorom jest niezwykle proste i każdy bez większego problemu może poczuć się niczym Luigi lub Giovanna :-)

tiramisu 1

przepis na tiramisu

składniki:

  • 20 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 40 ml likieru amaretto (ja akurat użyłem likieru pomarańczowego, ale Włoch pewnie uznałby to za profanację)
  • 50 dag twarożku mascarpone
  • 25 dag biszkoptów
  • 2 filiżanki espresso (może być inna, mocna kawa)
  • 20 ml wina marsala (można zastąpić np. wiśniówką)
  • kakao do posypania

przygotowanie:

  1. Cukier dokładnie utrzeć z żółtkami do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Dodać połowę amaretto, mascarpone i delikatnie wymieszać.
  2. Nasączyć połowę biszkoptów schłodzoną kawą i ułożyć na dnie naczynia ceramicznego. Pokropić winem i wyłożyć połowę kremu.
  3. Nasączyć drugą połowę biszkoptów, ułożyć kolejną warstwę i skropić resztą amaretto. Przykryć resztą kremu a wierzch posypać kakao.
  4. Wstawić do lodówki na przynajmniej 6 godzin, lepiej na całą noc.
  5. Podawać z filiżanką espresso.

Buon appetito!

tiramisu 2

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. majana pisze:

    Wspaniały deser, który uwielbiam! Robiłam ostatnio w wersji lodowej,było pyszne. Polecam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top