Jabłecznik francuski

na 31 sierpnia 2009 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Po dość długiej przerwie postanowiłem się ponownie przyłączyć do wspólnego pichcenia pod szyldem Weekendowej Cukierni. Tym razem gospodynią była Mafilka z bloga Zaczynam kucharzenie, która zaproponowała bardzo ciekawy i niezwykle smaczny jabłecznik francuski.

Przepis zgodnie z tym co zapowiedziała Mafilka był prosty i nie sprawił mi żadnych kłopotów. Jeśli chodzi o składniki, to zastąpiłem mąkę tortową mąką pszenną razową a także dodałem nieco cynamonu do masy śmietanowej.

jablecznik

przepis na jabłecznik francuski

składniki:

  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 100 g mąki pszennej tortowej – ja zastosowałem mąkę pszenną razową
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne jabłka pokrojone w 'szesnastki’ ok 3-5 średnich sztuk
  • 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (18% Zott jest OK) – użyłem zwykłej 18%

przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 170 stopni C. (z teromoobiegiem).
  2. W misce utrzeć masło ze 100 gramami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dosypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 jaja. Ucierać aż masa będzie puszysta.
  3. Wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.
  4. Obrane i pokrojone w szesnastki jabłka wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
  5. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika.
  6. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać na podpieczone ciasto z jabłkami. Piec dalej jeszcze ok 25-30 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika można opruszyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Polka pisze:

    Kuuuba! Wróciłeś do WC! :))))) Ale mi miło! Obiecaj że będziesz piekł z nami częściej :))))

    Ciasto cymes!

    :)

  2. Kuba pisze:

    Margot – dzięki za propozycję, chętnie poprowadzę Piekarnię – wysłałem maila. A ciasto faktycznie się ładnie zarumieniło, szczególnie jabłka nabrały kolorku.

    Viridianka – kubeczek z kotkami to wyraz mojego pragnienia przygarnięcia jakiegoś leniwego kocura pod swój dach. Fajne z nich zwierzaki i mam nadzieję, że w przyszłości się uda :-)

    Majana – no jabłka w cieście muszą być z cynamonem i już. Myślałem nawet, że w przepisie jest błąd, że nie ma tej przyprawy.

    Edysia79 – dzięki za odwiedziny. Skoro kubeczek tak się podoba, to wystąpi jeszcze w jakimś przepisie :-)

  3. Anonymous pisze:

    Witaj,
    poproszę na priv Twój mailowy adres – będzie mi potrzebny do przesyłania info o aktualnościach z kulinarnego łańcuszka.
    Dziękuję i pozdrawiam, ivka76

  4. edysia79 pisze:

    Ładny, taki rumiany :)
    Kubek z kotkami też mi się podoba ;)

  5. majana pisze:

    Ładny ten jabłecznik, a że pyszny to wiem :) No i ja też dodałam cynamonu, bo uwielbiam cynamon z jabłuszkiem:))
    Pozdrawiam:-)

  6. viridianka pisze:

    jabłecznik cuuudny ale… co ja widze:D na ostatnim zdjeciu kubeczek z kotkami, mam z tej samej serii miseczke :D

  7. Mafilka pisze:

    No proszę, elegancja – Francja ;)

  8. margot pisze:

    O jaki ,elegancki :) jabłecznik :)
    I widzę ,że tez dobrze zarumieniony :D

    p.s Kuba mała prywata ,nie chciałbyś we wrześniu
    wziąć do gospodarzenie jednej WP?
    margot11@gazeta.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top