Aksamitny krem serowo-brokułowy

na 26 października 2011 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

To, co lubię z gotowaniu, to fakt, że każde danie można przygotować na wiele sposobów, a każda wariacja potrafi zaskoczyć. Krem brokułowy przygotowywałem już wiele razy, jednak nigdy nie dodawałem do niego sera topionego. Jak się okazało, ten składnik zupełnie zmienił nie tylko smak, ale i konsystencję zupy. Otrzymałem niezwykle delikatny krem, który wspaniale zaspokoił apetyt.

Przepis na aksamitny krem serowo-brokułowy

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 500 g brokułów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 300 g serka topionego

Przygotowanie:

  1. Cebule obierany i szatkujemy. Szklimy je na oliwie z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
  2. Po kilku minutach dodajemy brokuły (mogą być zamrożone) i zalewamy bulionem.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
  4. Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy.
  5. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut regularnie mieszając.
  6. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę. Mieszamy zupę do rozpuszczenia sera.
  7. 2/3 zupy miksujemy blenderem, aż stanie się gładka. Dodajemy pozostałą 1/3 i mieszamy.
  8. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

 

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Magda pisze:

    wygląda bardzo smacznie. A ja uwielbiam zupy w postaci kremów. Przygotowanie też widać dość proste i szybkie zatem na pewno wypróbuje przepis i wpisze do mojego kajecika z przepisami obok dań z cukini i kremu marchewkowego :)) Mniam Mniam

  2. Mark pisze:

    Wygląda pysznie Z chęcią zjadłabym takiej zupy:).
    Pozdrowienia:)

    +1

  3. flusso pisze:

    Oj jak ja lubię takie zupki! Szczególnie w zimne jesienne dni!

  4. Majana pisze:

    Wygląda pysznie :) Z chęcią zjadłabym takiej zupy:).
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top