Oto przepis na klasyczny sos do spaghetti, który jadam bardzo często na zmianę z sosem alla Carbonara. Gesty sos pomidorowy wspaniale smakuje, gdy pozwolimy my podusić się na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny czerwonego wina. Gdy dodamy do tego odrobinę posiekanej pietruszki, gwarantuję, że po obiedzie nie pozostanie ani nitka.
Dziś ostatni dzień kawowego konkursu – to ostatnia szansa, by oddać głosy na najciekawsze przepisy. Zapraszam do głosowania na stronie konkursu.
Przepis na spaghetti alla Bolognese
Składniki:
- 750 g mielonej wołowiny
- 600 g pomidorów
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- suszone oregano
- suszona bazylia
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy do niej posiekane ząbki czosnku, marchewkę i selera naciowego. Razem przesmażamy kilka minut.
Dodajemy mięso, które obsmażamy na dużym ogniu kilka minut.
Pomidory (ze skórkami) miksujemy blenderem i dodajemy do mięsa. Warto dodać łyżeczkę cukry, który wzmacnia smak pomidorów. Dodajemy również wino i całość doprawiamy ziołami.
Dusimy na wolnym ogniu około godzinę, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem spaghetti, posypując startym serem i posiekaną pietruszką.
Smacznego!
dawno nie robilam miesnego sosu do makaronu, a Ty narobiles mi smaku:)
Najlepsze ragu alla bolognese to wlasnie takie, ktore gotuje sie dlugo, na wolnym ogniu…
Ja tez uwielbiam:-) Podpisuje się pod Jolą, wygląda przepysznie!:)
Pozdrowienia:)
Oj spagetti to ja uwielbiam:) …a Twoje wyglada bardzo, bardzo smakowicie:) pozdrawiam:)