Spaghetti alla Carbonara

na 9 stycznia 2010 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Klasyczne włoskie spaghetti alla carbonara charakteryzuje się tym, że do jego przygotowania używana jest włoska odmiana boczku – pancetta. Od typowego polskiego boczku różni się sposobem wytwarzania, dzięki czemu przypomina roladę, a tłuszcz przybiera charakterystyczny spiralny kształt.
Sprawą dyskusyjną jest kwestia użycia śmietany, która w jednych przepisach jest, w drugich nie. Ja lubię je w takiej formie, jaką prezentuję poniżej.

Przepis na spaghetti alla carbonara

Składniki:

– 400 g makaronu spaghetti
– 1 cebula pokrojona w piórka
– 2 ząbki czosnku
– 150 g boczku pokrojonego w paski
– 300 ml gęstej śmietany
– 3 jajka
– 100 g startego parmezanu
– oliwa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a gdy będzie gotowy odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i zakrywamy aby nie ostygł za bardzo.
W czasie gdy gotujemy makaron, rozgrzewamy na patelni oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy boczek oraz posiekany czosnek, a całość razem przesmażamy. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy aby również nie ostygło.
Śmietanę mieszamy z jajkami i serem (zostawiamy odrobinę do posypania potrawy przed podaniem) i doprawiamy do smaku.
Makaron zalać śmietaną i dorzucić boczek z cebulą. Energicznie wymieszać, tak aby nie powstała jajecznica. Jeśli makaron zdążył ostygnąć, można przelać go uprzednio wrzątkiem.
Posypać parmezanem.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. robotnikt pisze:

    Super przepis na zimne danie ;). Nie lepiej zsynchronizować gotowanie ze smażeniem tak, żeby doszły w jednym czasie? Śmietana z boczkiem też powinna raczej chwilę pobyć razem na patelni, dopiero potem makaron, jajko i energiczne mieszanie…

  2. Pikotka1 pisze:

    Jak dla mnie super przepis, najlepszy. Zrobiłam. Zapisałam w ulubionych. Udokumentowałam. Zapraszam http://robotkireczne-pikotka.blogspot.com/2012/03/spaghetti-carbonara-wedug-kuby.html
    Pozdrawiam

  3. Kuba pisze:

    Rogatek – to prawda, że carbonara należy do moich awaryjnych dań. Zawsze jestem w stanie ją przygotować, jak również zawsze jestem chętny, aby ją zjeść :-)

    Majana – ładny talerzyk? Przywieźliśmy sobie takie dwa ze Świnoujścia, a późnej żałowałem, że tylko dwa….

  4. majana pisze:

    Mniam,mniam! Smaczności! A jaki talerz śliczny:)

  5. rogatek pisze:

    e tam, żadna profanacja, ja robię bez cebulki, i z 12% śmietanką, jak nie mam nic na obiad, to zawsze jest carbonara :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top