Pizza margherita z multicookera

na 29 kwietnia 2015 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,33 z 5)
Loading...

Kiedy opowiadałem znajomym o multicookerze Redmond RMC-M90, największe zainteresowanie budziła możliwość wypieku pizzy. Nie wiem skąd to zainteresowanie, ale to właśnie danie postanowiłem przygotować na końcu testowania urządzenia.

Pomimo iż urządzenie ma załadowany automatyczny program do jej wypieku, to jednak nigdzie nie znalazłem szczegółowej informacji, na czym ten program polega, co więcej w załączonej książeczce z przepisami nie znalazłem przepisu na takie danie. Poszukałem więc w sieci, gdyż na stronie Redmond jest całkiem duża baza przepisów. Znalazłem tam przepisy na pizzę, jednak wszystkie uwzględniały program BAKE, a nie PIZZA. Jak widać, nawet sami specjaliści producenta nie mieli dostatecznego zaufania do tajemniczego programu PIZZA.

Zabrakło także samego przepisu na ciasto, a jedynie ograniczono się do lakonicznego hasła w stylu „ciasto na pizzę” i listy składników do ułożenia na placku. Cóż – pozostało mi wziąć sprawy w swoje ręce i posłużyć się własnym przepisem.

pizza margherita

przepis na pizzę margherita z multicookera

składniki:

  • 150 g mąki
  • 75 ml wody
  • 6 g suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • oregano
  • ketchup
  • 150 g żółtego sera

przygotowanie:

  1. Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, szczyptą oregano i połową wody. Wyrabiamy ręcznie ciasto podlewając resztą wody w miarę konieczności.
  2. Gdy uzyskamy już gładkie i elastyczne ciasto, formujemy kulę i wkładamy do misy multicookera. Ustawiamy program MULTICOOK, temperatura 35 st. C, czas 30 minut.
  3. Po zakończeniu programu, z wyrośniętego ciasta formujemy placek, którym wykładamy dno misy.
  4. Na wierzchu rozsmarowujemy ketchup, który posypujemy startym serem i posypujemy szczyptą oregano.
  5. Ustawiamy program BAKE i czas 35 minut. Pieczemy do zakończenia programu.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Karo pisze:

    „Połową wody”? – ale gdzie jest napisane ile wody rzeczywiście potrzeba? Czego połową?

  2. MaxMind pisze:

    Wielkie dzięki za ten przepis pizza wyszła podobna w smaku tej ze standardowego piekarnika. Nie jest źle tylko rozmiar multicookera sprawia, że za dużej od razu nie zrobimy

  3. joanna pisze:

    A nie miałes problemu z jej wyjęciem?

    Zwlaszcza jakby bylo wiecej skladnikow, ktore mialyby spasc, chyba malo praktyczne.

  4. Janusz pisze:

    Zamierzam też taką przygotować. Napisz Kuba swoje wrażenia, czy jest smaczna? Czy warto wypróbować przepis na pizzę?

    • Kuba pisze:

      Ciasto robiłem tak jak zwykle robię placek na pizzę, więc Ameryki tu nie odkryłem. Ale najprostsze przepisy są zwykle najlepsze. Ciasto ładnie podrosło w multicookerze, również do wypieku nie mam zarzutów. Następnym razem ładniej wykonałbym brzegi, żeby było bardziej fotogeniczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top