Spaghetti alla Bolognese

na 13 maja 2011 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Oto przepis na klasyczny sos do spaghetti, który jadam bardzo często na zmianę z sosem alla Carbonara. Gesty sos pomidorowy wspaniale smakuje, gdy pozwolimy my podusić się na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny czerwonego wina. Gdy dodamy do tego odrobinę posiekanej pietruszki, gwarantuję, że po obiedzie nie pozostanie ani nitka.

Dziś ostatni dzień kawowego konkursu – to ostatnia szansa, by oddać głosy na najciekawsze przepisy. Zapraszam do głosowania na stronie konkursu.

Przepis na spaghetti alla Bolognese

Składniki:

  • 750 g mielonej wołowiny
  • 600 g pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy do niej posiekane ząbki czosnku, marchewkę i selera naciowego. Razem przesmażamy kilka minut.
Dodajemy mięso, które obsmażamy na dużym ogniu kilka minut.
Pomidory (ze skórkami) miksujemy blenderem i dodajemy do mięsa. Warto dodać łyżeczkę cukry, który wzmacnia smak pomidorów. Dodajemy również wino i całość doprawiamy ziołami.
Dusimy na wolnym ogniu około godzinę, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem spaghetti, posypując startym serem i posiekaną pietruszką.
Smacznego!

Tagi: , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. aga pisze:

    dawno nie robilam miesnego sosu do makaronu, a Ty narobiles mi smaku:)

  2. Maggie pisze:

    Najlepsze ragu alla bolognese to wlasnie takie, ktore gotuje sie dlugo, na wolnym ogniu…

  3. Majana pisze:

    Ja tez uwielbiam:-) Podpisuje się pod Jolą, wygląda przepysznie!:)
    Pozdrowienia:)

  4. Oj spagetti to ja uwielbiam:) …a Twoje wyglada bardzo, bardzo smakowicie:) pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top