Falafele

na 21 lutego 2016 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Bardzo lubię te bliskowschodnie kotleciki i cieszę się, ponieważ coraz częściej pojawiają się w ofercie lokali. Może nie są one tak powszechnie dostępne w Polsce jak np. kebaby, ale wiele np. foodtrucków włączyło je w menu. Zachęcam jednak aby przygotować falafele samodzielnie, bo to banalnie prosta potrawa, której zrobienie zajmuje kilkanaście minut. Co więcej, uspokajam osoby na diecie, nie trzeba ich wcale smażyć w głębokim tłuszczu jak ma to zwykle miejsce, ale spokojnie można to zrobić na kilku kroplach oleju.

Oryginalnie falafele robi się zwykle z samej ciecierzycy i doprawia się orientalnymi przyprawami, ja wzbogacam smak dodając soczewicę, a doprawiam według gustu jaki mam danego dnia.

falafele

przepis na falafele

składniki:

  • puszka  ciecierzycy (400 g)
  • puszka soczewicy lub fasoli (400 g)
  • 1 cytryna
  • 1 czubata łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

przygotowanie:

  1. Ciecierzycę i soczewicę odcedzamy i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy otartą skórkę cytryny i sok z połówki.
  3. Dodajemy ziele angielskie, mąkę, czosnek i natkę (z łodygami).
  4. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.
  5. Formujemy kotleciki o grubości 1,5 cm. Jeśli masa się mocno klei, zwilżamy dłonie zimną wodą.
  6. Wykładamy na patelnię, spłaszczamy wierzch i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Smacznego!

(Visited 12 times, 1 visits today)

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Marcel pisze:

    Ooo, a ja szukałem czegoś, co mógłbym zrobić z ciecierzycy, bo taką zwykłą się już, za przeproszeniem, przeżarłem. Nie wiedziałem, że falafela jest z niej robiona. Teraz na pewno wskakuje do domowego menu :)

  2. Monia pisze:

    Dodać soczewicę zieloną czy czerwoną? :)

  3. Majana pisze:

    Nigdy nie jadłam falafeli, ale chętnie bym spróbowała. :)
    Może kiedyś zrobię ;)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top