Podpłomyk z patelni bez drożdzy

na 2 października 2015 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Zapewne niejednokrotnie kupowaliście w sklepie gotowe tortille. Sam kupuję je od czasu do czasu. Problem w tym, że nie tylko sporo kosztują, ale też często nafaszerowane są one chemią, która sprawia, że pozostają świeże przez wiele miesięcy. A można zamiast takich placków przygotować niezwykle proste podpłomyki – wystarczy woda, mąka i sól.

podplomyk

przepis na podpłomyki

składniki:

  • 450 g przesianej mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami.
  2. Ciasto nakładamy na mocno rozgrzaną patelnię.
  3. W razie potrzeby można lekko natłuścić patelnię, aby placki nie przywierały.
  4. Smażymy krótko z obu stron, aż placki się zarumienią.

Smacznego!

(Visited 182 times, 1 visits today)

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. echodnia pisze:

    ja dodaję jeszcze wybraną przyprawę (pieprz, bazylia, papryka ostra). nie smaruję patelni tłuszczem, nie doadję drożdży ani sody – ważne aby patelnia na prawdę była bardzo mocno rozgrzana, i żeby układane placki były oprószone dodatkowo mąką aby nie przykleiły się do patelni.

  2. fotozwiedzacz pisze:

    Czy dodajesz odrobinę sody?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top