Sałatka makaronowa to całkiem niezły pomysł na wykorzystanie resztek po obiedzie. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze gotuję więcej makaronu niż jest mi potrzebne do posiłku, i zostaję z porcją albo nawet dwoma. Ale to żaden problem – makaron to tak elastyczny produkt, że możemy z niego przygotować i sałatkę i zapiekankę, można go dodać do zupy itd.
Do tej sałatki dodałem ser feta (w tym wypadku spokojnie można kupić ser „typu feta”), który obtoczyłem w gomasio – posypce z siemienia lnianego, o której pisałem kilka dni temu.
przepis na sałatkę makaronową z roszponką
składniki:
- makaron (najlepiej pełnoziarnisty)
- roszponka
- ząbek czosnku
- ser typu feta
- gomasio
- oliwa z oliwek
przygotowanie:
- Makaron, jeśli zdążył już ostygnąć i się skleić przelewamy gorącą wodą i odstawiamy na durszlak.
- Ser kroimy w kostkę i obtaczamy w wysypanym na talerz gomasio.
- Roszponkę dokładnie płuczemy i odwirowujemy.
- Ząbek czosnku rozgniatamy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do makaronu.
- Dodajemy także roszponkę i ser.
- Całość skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy.
- Odstawiamy na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Też tak mam – makaronu zawsze ugotuję więcej niż potrzeba ;)
Wtedy zawsze przypomina mi się Marysia jak gotowała makaron „Poszukiwany, poszukiwana” ;).
A Twoja sałatka bardzo smakowita.
Pozdrawiam :)
Uwielbiam ten film :)