Curry z bakłażanem, okrą i ciecierzycą

na 3 sierpnia 2015 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Opisywałem niedawno warsztaty z kuchni wegetariańskiej, w czasie których przygotowywaliśmy pasty kanapkowe. W kolejny mym spotkaniu z cyklu Łódzka Kuchnia Dobrego Smaku mieliśmy okazję poznać kuchnię bezglutenową, o której opowiadał nam Kamil, członek Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią.

Przyznać muszę, że kuchnia wolna od glutenu jest dla mnie całkowitą nowością. Ponieważ mam to szczęście i nie muszę wykluczać do z jadłospisu, nie zastanawiałem się nad tym, jak bardzo utrudnione życie mają osoby chore na celiakię. To nie tylko rezygnacja z tak oczywistych rzeczy jak chleb, makarony pizza, które przychodzą wielu osobom w pierwszej kolejności na myśl. Gluten ukryty jest niemal każdym ciastku, w chipsach, przyprawach, w jogurtach i sosach. Rezygnacja z glutenu oznacza także w zasadzie rezygnację z piwa (są piwa bezglutenowe, ale są trudno dostępne i drogie). Lista zakazanych produktów jest długa, a choroba zmusza do ciągłego sprawdzania etykiet podczas zakupów. Zdarza się, że produkt, który wczoraj było ok., dziś zmienił nieco skład i może wywoływać reakcję alergiczną. A jakie są skutki spożycia? W zależności od stopnia nietolerancji oraz od przyjętej dawki, od delikatnej reakcji skórnej, przez rewolucje żołądkowe po szok anafilaktyczny, który może doprowadzić do śmierci.

Jednak to co dla nas wydawać się może wielkim wyczynem, dla chorych na celiakię jest codziennością z którą są zwykle pogodzeni i umiejętnie dają sobie radę. Kamil pokochał kuchnię indyjską, opartą dużej mierze na bezpiecznym dla niego ryżu i to właśnie dania indyjskie mieliśmy okazję przygotowywać.

curry

przepis na curry z bakłażanem, okrą i ciecierzycą

składniki:

  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 4 pomidory
  • papryczka chili (ilość wg. gustu)
  • mały bakłażan
  • puszka okry
  • puszka ciecierzycy
  • kolendra
  • masło klarowane
  • kmin rzymski
  • kurkuma
  • masala tandoori

przygotowanie:

  1. Zaczynamy od roztopienia 2 łyżek klarowanego masła w rondlu.
  2. dy będzie już rozgrzane dodajemy 1 łyżkę kuminu rzymskiego, a po chwili drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy posiekany imbir i chili.
  3. Mieszamy i dodajemy drobno posiekaną cebulę.
  4. Całość przesmażamy do czasu, aż cebula się zeszkli. Gdy to nastąpi dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów i tak samo pokrojonego bakłażana.
  5. Dusimy całość, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy wówczas 1 łyżkę masali i 1 łyżeczkę kurkumy, a także odcedzoną okrę i ciecierzycę. Okrę można wcześniej nieco pokroić.
  6. Mieszamy i dusimy do czasu aż całość się zagęści.
  7. Na koniec dodajemy resztę pomidorów i dusimy jeszcze kilka minut.
  8. Curry podajemy z ryżem posypane obficie posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Michał pisze:

    Curry wyglada naprawdę apetycznie. Faktycznie ciężko jest sobie wyobrazić jedzenie bez gluten. Co by sie nie dotknęło, to kryje się tam gluten.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top