Kapusta kiszona

na 20 września 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

To już prawdopodobnie ostatnie promienie letniego słońca i czas najwyższy przyjąć do wiadomości, że już za kilka dni zawita do nas jesień. W wielu domach to okres przygotowywania różnych przetworów na zimę i prawdopodobnie ktoś szukać będzie przepisu na kiszoną kapustę. Można ją co prawda bez większego problemu kupić w każdym warzywniaku i w większości sklepów spożywczych (przynajmniej w Polsce), jestem jednak przekonany, że dużo frajdy i satysfakcji da samodzielne jej przygotowanie.

Kapusta kiszona to niezwykle ważny składnik jesienno-zimowej diety, zapewniający mnóstwo witamin i regulujący temperaturę i pracę kluczowych organów.

kiszona kapusta

przepis na kiszoną kapustę

składniki:

  • kapusta
  • inne warzywa (marchewka, cebula, imbir, czosnek) według uznania
  • sól kamienna niejodowana

przygotowanie:

  1. Zaczynamy od pokrojenia kapusty. Można użyć specjalnej szatkownicy lub zwykłego noża.
  2. Kroimy również pozostałe warzywa. To czy w ogóle dodacie jakieś warzywa do kapusty, jakie to warzywa będą i w jakich ilościach zależy tylko i wyłącznie od Was. Ja osobiście polecam dodatek czosnku i imbiru, ale równie dobrze może to być po prostu marchewka.
  3. Kapustę mieszamy z warzywami i posypujemy solą (około 2 łyżki / kilogram warzyw). Ugniatamy warzywa, aż wytworzy się sak i poczujemy że warzywa zmiękły.
  4. Przekładamy je do naczynia (np. słoika) i przykrywamy talerzykiem, który sprawi, że sok całkiem przykryje warzywa. Na talerzyku kładziemy jakiś obciążnik.
  5. Jeśli soku jest za mało, można dodać nieco wody z solą (około 2 łyżki / litr).

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top