Nalewka wiśniowa

na 13 września 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Sezon na wiśnie niestety już za nami, ale postanowiłem wstawi ten wpis, z myślą o przyszłym roku. Nalewkę tą robiłem w ubiegłym roku, ale byłem wówczas zawalony różnymi sprawami i nie wstawiłem przepisu. Pomyślałem sobie – nic straconego – wstawię za rok, kiedy zacznie się sezon na te owoce. Ale oczywiście zapomniałem. Przez chwilę nosiłem się z myślą, żeby poczekać do kolejnego roku, ale to byłaby już przesada, a i tak pewnie bym zapomniał…

Przepis pochodzi z książki „Wina, miody, nalewki” autorstwa Macieja Kuronia.

Przygotowując napoje warto zaopatrzyć się w porządną wyciskarkę, która umożliwi Wam przygotowanie doskonałych soków. Zapraszam do WPISU na ten temat, gdzie znajdziecie informację na temat tych urządzeń oraz opis różnic pomiędzy wyciskarkami a sokowirówkami.

nalewka wisniowa

przepis na nalewkę wiśniową

składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 600 ml wody
  • 1 kg wiśni
  • cukier

przygotowanie:

  1. Wiśnie drylujemy, przesypujemy do gąsiorka i zasypujemy ok. 100 g cukru.
  2. Mieszamy 600 ml spirytusu z taką samą ilością przegotowanej i ostudzonej wody. Zalewamy wiśnie zostawiając ok 200 ml uzyskanej zalewy.
  3. Gąsiorek odstawiamy w zacienione miejsce.
  4. Pestki z drylowania zalewamy pozostałą zalewą i odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlewamy do gąsiorka, a pestki wyrzucamy.
  5. Po ok 5 tygodniach dolewamy resztę (400 ml) spirytusu.
  6. Po 3 miesiącach nalewkę zlewamy do drugiego gąsiorka.
  7. Pozostałe wiśnie zasypujemy cukrem (według uznania) i odstawiamy aż puszczą sok.
  8. Uzyskany sok dolewamy do nalewki, którą następnie rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na minimum 3 miesiące.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top